Guvernul nu renunță la taxa pe boală

foto: Ambasada Marii Britanii

Guvernul nu renunță la „taxa pe boală”, introdusă de la 1 ianuarie prin așa-numita ordonanță-trenuleț, cu numeroase măsuri fiscale. Statul încasează în continuare contribuția de 10% din banii aferenți concediilor medicale, drept contribuție pentru sănătate, transmite Europa FM.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că taxa va fi anulată pentru câteva categorii..în curând, deși premierul și Guvernul anunțau anularea taxei în ianuarie. E așteptat votul final în Camera Deputaților, spune ministrul Finanțelor.

„Aprobarea proiectului de ordonanță de urgență pe care îl avem își urmează cursul firesc. Bolile din domeniul oncologic, cele care privesc concediul maternal și îngrijirea pentru copii, aici va fi scutit. Dar pentru restul de boli, cele care sunt din domeniul bolilor obișnuite – 1.900.000 – acolo contribuția la asigurările… stați să vedem forma în care va fi aprobată de către Parlamentul României și acolo se aduc ultimele amendamente. Cu puțină răbdare se lămurește această problemă”, a declarat ministrul Boloș.

Marți, senatorii PSD și PNL au respins în Comisia de buget-finanţe şi în Comisia de Muncă din Senat, o propunere a USR privind eliminarea taxei pe boală.

Amanet King Onix
curatare tapiterie
Monumente funerare
Agromar
Brutaria Dragus
Reno Depo

Reprezentanții coaliției de guvernare spun că au propriul proiect, care elimină taxa pentru câteva categoriI și că votul va urma, în curând, la Camera Deputaților.

„Taxa care este în continuare în practică, este în continuare pentru toate categoriile de bolnavi. Vă reamintesc că, deși în decembrie anul trecut domnul Boloș declara că nu va afecta angajatele care tocmai au născut, suntem în luna martie, deci avem peste 14.000 de mame angajate, care fie sunt în sarcini cu risc maternal, fie sunt în primele 42 de zile după naștere – perioadă considerată perioadă de lăuzie – care au veniturile lunare diminuate cu 10%, din cauza acestei taxe, așa cum au cu 10% diminuate veniturile și părinții copiilor cu cancer, care îi însoțesc pe aceștia la tratament și bolnavii de cancer care sunt în concediu medical pe durata tratamentelor”, spune opoziția.


Apreciază
Distribuie