În 7 școli din județul Brașov nu se țin cursuri deloc, din cauza grevei. Elevii spun că susțin cauza profesorilor

În 7 școli din județul Brașov, toți profesorii sunt în grevă și nu se merge deloc la ore, în 21 de unități de învățământ doar o parte dintre dascăli fac grevă, iar elevii altor 21 de școli merg la cursuri pentru că profesorii nu au intrat în grevă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Consiliul Județean al Elevilor Brașov în de unități de învățământ din întreg județul.

Elevii brașoveni sunt „în asentiment cu toate cadrele didactice și susțin cauza pentru care aceștia luptă, întrucât cunosc importanța și necesitatea unei schimbări în domeniul educației. Cadrele didactice, al căror rol este fundamental în formarea viitorului acestei țări, ar trebui să se bucure de o finanțare considerabil mai mare, iar vocea și părerea acestora ar trebui auzită și respectată”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor.

Reprezentanții elevilor brașoveni mai susțin că “nu putem nega sentimentul de haos și dezinformare ce predomină în rândul beneficiarilor primari ai educației, elevii. Majoritatea resimțim un sentiment de confuzie datorat faptului că nu știm care vor fi consecințele următoare. Nu știm dacă într-adevăr profesorii noștri vor intra în grevă sau dacă absențele vor mai fi consemnate în catalog în această perioadă. Se vorbește mult despre această situație, se pun multe întrebări, care cu greu își găsesc și un răspuns. Elevii nu știu cum le vor fi încheiate mediile sau mai rău, dacă vor fi încheiate. Nu se știe nici dacă anul va fi într-adevăr înghețat, așa cum se speculează sau dacă se vor face cursuri pe timpul verii. O parte dintre elevi nu știu nici măcar ce le va rezerva săptămână ce urmează”.

Președintele CJE Brașov, Filip Năstase, spune că sunt elevi care parcurg distanțe de peste 30-40 de km ca să ajungă în fiecare dimineață la școală.

„Înțelegem și susținem cauza profesorilor, doar că, pentru elevi, beneficiarii principali ai sistemului de educație, este o lipsă de coordonare și de respect. Elevii care depun aceste eforturi colosale pentru a susține doar una sau două ore pe zi sunt nevoiți să petreacă 3, 4 sau mai multe ore degeaba la școală”, declară Filip Năstase.

Andra Gheorghe, directorul departamentului Avocatul Elevului din cadrul CJE Brașov, susține că greva produce haos și elevii așteaptă lămuriri.

„Acest eveniment creează categoric o mare agitație în rândul populației și foarte multe speculații, care nu fac decât să accentueze haosul resimțit. Însă această perioadă este cu atât mai neplăcută, ba chiar neliniștitoare, pentru elevii aflați în ani terminali, întrucât viitorul lor ar putea fi puternic afectat în cazul în care această grevă nu se va atenua în perioada imediat următoare. Examenele ce vor hotărî viitorul acestora se apropie cu pași repezi însă cu toate acestea nu există o certitudine privind modalitatea în care se va proceda în continuare. Nu se știe dacă mediile acestor elevi vor fi încheiate pentru a putea susține examenele sau dacă vor exista suficienți profesori pentru a organiza examenele și pentru a le corecta lucrările.

Toate aceste întrebări și nelămuriri nu fac decât să creeze un mediu categoric neprielnic educației de care beneficiarii direcți ai acestui sistem ar trebui să se bucure pe deplin. Înțelegem, respectăm și susținem lupta profesorilor cu sistemul, însă ne dorim ca această luptă să nu ne afecteze și pe noi, elevii. Ne dorim ca educația și calitatea acesteia să nu fie afectată. Avem nevoie de răspunsuri la întrebări și de certitudinea că situația de față nu ne va afecta și pe noi sau viitorul nostru”, a declarat Andra Gheorghe.


Apreciază
Distribuie