Îngrijorător: Bâlea Lac, cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani

foto: Liviu Ardelean

La peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la staţia meteo Bâlea Lac, situată în zona turistică cu acelaşi nume, primele zile din 2023 au adus valori istorice, fiind înregistrate recorduri de căldură şi cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători, potrivit meteorologului Narcisa Milian de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu.

Miercuri la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 26 de centimetri. „Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990″, a explicat pentru Agerpres Narcisa Milian, preluată de HotNews.ro.

Meteorologii prognozează că va ninge în cursul nopţii şi joi, după care se va opri, fiind aşteptată din nou zăpadă începând cu 9 ianuarie, când va ninge în toată zona de munte.

Zăpada este foarte puţină în această perioadă la Bâlea Lac din cauza încălzirii vremii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile care le-au urmat termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice.

„A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul.

Cabinet ORL
Demgy
JTTI
Leloland
Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Amanet King Onix

Potrivit acesteia, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani. De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade.

Faţă de precedentele recorduri de temperatură, noaptea de 1 spre 2 ianuarie a fost mai caldă cu două grade Celsius la Bâlea Lac, iar ziua şi noaptea de 2 ianuarie, mai calde cu peste trei grade, potrivit datelor meteorologilor.

Începând cu 3 ianuarie, temperatura a scăzut la staţia meteo Bâlea Lac şi nu s-au mai înregistrat maxime istorice.


Apreciază
Distribuie