Județul Brașov, în topul infecțiilor respiratorii. Școlile se redeschid în condiții normale

foto: ziare.com

Peste 140.000 de infecții respiratorii acute, confirmate într-o săptămână, au fost înregistrate în România, conform ultimei raportări. Dintre acestea, aproape 2.700 de cazuri erau de gripă. Cele mai multe dintre ele sunt în județele Brașov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și în București. Ultima epidemie de gripă în România a fost declarată în februarie 2020. Școlile se redeschid în condiții normale, anunță Ministerul Educației.

La Ministerul Sănătății au avut loc discuții despre evoluția cazurilor de gripă. Ministrul Alexandru Rafila a vorbit cu șefii Direcțiilor de Sănătate Publică din țară despre cum poate fi gestionat valul în creștere de infecții. Este posibil ca autoritățile să declare epidemie de gripă, potrivit Europa FM.

Ministrul Sănătății spunea recent că, foarte probabil, vom avea a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de gripă.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horatiu Cojocaru, spune că ar fi utilă declararea epidemiei de gripă. Aceasta presupune măsuri în spitale, cum ar fi adaptarea programului de vizită, dar mai ales atenționează populația să se protejeze: „Ne-ar da posibilitatea să intervenim mai eficient cu niște măsuri în unitățile sanitare și în cabinetele pentru medicină de familie și mai departe să facem populația conștientă de existența acestui virus care se răspândește în societate.”

În județul Sibiu, cei mai afectați de gripă sunt copiii. Față de anul trecut, mult mai multe cazuri ajung la Spitalul de Pediatrie. Directorul DSP Sibiu spune că situația este gestionabilă, chiar dacă începe școala săptămâna viitoare: „Nu cred că ar fi utilă amânarea, cred că poate fi gestionată începerea semestrului școlar punând un pic accent suplimentar pe aceste norme de igienă, ca școlile să fie dotate cu săpun, copilașii să fie îndreptați pentru o igienă corespunzătoare a mâinilor și cred că lucrurile se pot desfășura astfel încât să nu afectăm procesul școlar foarte tare.”

RIM Fam
UPRUC-CTR
Autopel
Florian Shaorma
Spalatoria GPC

Școlile se redeschid în condiții normale

„Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății”, a transmis purtătoul de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Popa, după ce s-a încheiat întâlnirea convocată de Ministerul Sănătății, la care ministrul Educației, Ligia Deca, a participat însoțită de secretarul de stat Sorin Ion.

Școlile vor fi redeschise luni cu recomandarea de a fi realizat triajul epidemiologic și cu cea de purtare a măștii de către cadrele didactice și de către elevi, în anumite condiții, a anunțat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit educatieprivata.ro.

„Ceea ce ne dorim este să nu introducem restricții, ci să facem populația partener în luarea celor mai multe decizii. Am luat ca referință cele cinci sezoane anterioare pandemiei. Sezonul gripal este mai rapid cu câteva săptămâni decât în urmă cu câțiva ani. Rata de pozitivare a probelor depășește cu mult 10%. În ultima săptămână a fost 37%. Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie. Măsuri recomandate pentru școli: realizarea triajului zilnic, utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și copii, în anumite situații. Informarea părinților la apariția simptomelor, dezinfectarea spațiilor. Sunt măsuri recomandate, nu sunt obligatorii”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.


Apreciază
Distribuie