Inventarul terenurilor paralizează activitatea comisiilor de fond funciar

Comisiile locale de fond funciar din toată ţara sunt paralizate. Primarii nu se mai pot duce cu documentaţiile la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru eliberarea titlurilor de proprietate până la începutul anului viitor.

Legea 165/2013 a suspendat încă din iunie eliberarea titlurilor până la finalul anului în curs, pentru a se face în tot acest timp un inventar al terenurilor la nivelul fiecarări unităţi administrativ-teritoriale. Deşi unii primari tună şi fulgeră că sunt ţinuţi pe loc, alţii văd cu ochi buni realizarea inventarului. Este şi cazul edilului de la Şercaia, Cristinel Paltin: „Ca orice activitate pe care vrei să o desfăşori trebuiE să ştii de unde pleci. Ca să ştii de unde pleci, trebuie să ai un inventar. Ei, tocmai acest lucru cere această lege: să fie un inventar exact al suprafeţelor de teren deţinute de toţi proprietarii, pentru a face lumină ca să vedem ce se poate împărţi, ce nu se poate împărţi. Altfel, rămân suprafeţe neacoperite. Consider că a fost destul de utilă şi nu ne opreşte nimeni să facem în continuare măsurători, numai că OCPI-ul nu preia documentaţii la ora actuală pentru scrierea titlurilor.”

Inventarul de care face vorbire actul normativ are în vederea păşunile, fâneţele, terenurile arabile, numărul de titluri sau deţinătorii lor, indiferent că sunt cetăţeni, primării sau instituţii precum SEGA ori CFR. Până în ianuarie, când ar trebui să se deblocheze situaţia, primăriile pot face măsurători de terenuri, însă nu se pot duce cu documentaţiile la OCPI. Abia de anul viitor va începe din nou eliberarea titlurilor.

Prefecturii Braşov i se transmit lunar rapoarte cuprinzând stadiul lucrărilor pe fiecare comună sau oraş în parte. Situaţia finală trebuie să fie gata, potrivit legii, în 180 de ziule de la demarare. Asta înseamnă finalul anului, având în vederea că legea produce efecte din iunie.

Agromar
Monumente funerare
Proaspat Alb
Firma servicii renovare
Moveos
curatare tapiterie

În comuna pe care o conduce, Paltin spune că la Şercaia doar pe 5% din suprafaţă nu s-au acordat titluri, la Vad s-au terminat parcelările şi urmează scrierea proceselor verbale de punere în posesie, iar la Hălemag acum se parcelează.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

  1. Buna Seara.Sunt din Persani si as fi curios daca stiti careva cand se va debloca panarama asta cu titluriile de proprietate?Astept un raspuns din partea voastra.Multumesc anticipat.

Comentariile sunt închise.