Îşi dau sângele

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, săptămâna trecută la Făgăraş s-a putut dona sânge. Circa 30 de făgărăşeni s-au prezentat joi, 7 martie, de la prima oră a dimineţii în Policlinica spitalului la etajul I pentru a dona sânge.

Centrul de Transfuzii Sanguine care a funcţionat tot în Policlinica spitalului a fost închis acum 5 ani, după ce criza şi-a făcut simţit prezenţa. De atunci clienţii fideli ai centrului au renunţat în majoritatea lor să mai doneze. Unii dintre ei, care aveau drum pe la Braşov, donau acolo. Pentru nişte bănuţi în plus, oamenii îşi dădeau cu plăcere aproape o jumătate de litru de sânge din organism. De acum recoltarea se poate face din nou la Făgăraş, însă numai o dată pe săptămână.

În fiecare joi, începând cu 7 martie, o echipă de la Centrul de Transfuzii Sanguine Braşov este prezentă la Făgăraş timp de cel puţin trei ore. „Venim la ora 8.00 dimineaţa şi stăm până în jurul orei 11.00. Dacă sunt mulţi donatori, putem rămâne şi peste această oră. Oamenii vor primi bonuri de ordine şi vor intra în funcţie de acestea. În prima joi când am venit, s-au certat pentru ordinea de intrare. Suntem o echipă de patru persoane, compusă dintr-un medic, 2 asistenţi şi o persoană care completează tichetele pe care le primesc cei care donează,” explică medicul Floarea Laurenţia de la Centrul de Transfuzii Braşov.

Donatori peste aşteptări

În prima zi în care echipa de la Centrul de Transfuzii a fost prezentă în oraşul nostru, peste 30 de făgărăşeni s-au dus la spital la ora 8.00 dimineaţa să facă o donaţie de sânge. Oamenii nu aveau rude în spital pentru care să doneze, o făceau în schimb pentru cei 63 de lei primiţi sub formă de tichete.

coadă la donat sânge
coadă la donat sânge

„Am mai donat acum un an la Braşov. Când se putea la Făgăraş, donam tot la câteva luni. Acum o să vin cât de des se poate,” povestea un fost ,,client” fidel pe holul Policlinicii, înainte de a intra în camera de recoltare sânge. Încăperea se află la etajul I, pe holul din dreapta, fiind prevăzută cu două puncte de recoltare. Oamenii intră în ordine, se aşează cuminţi pe scaunul de donator şi aşteaptă până când cântarul pe care se află punguţa cu sânge indică cei 450 ml.

Înainte de recoltare primesc un chestionar pe care trebuie să-l completeze: dacă şi-au înjectat droguri, dacă au avut contact sexual cu parteneri cu hepatită sau HIV, dacă au avut accidente vasculare sau tuberculoză ori dacă s-au aflat în puşcărie în ultimul an. Sunt şi întrebări mai comode, despre tutun şi alcool, de exemplu.

 O jumătate de litru de sânge, cât 90 de ouă

Pentru eforturile lor donatorii sunt răsplătiţi cu 7 tichete a câte 9 lei fiecare şi o zi liberă de la serviciu. Dacă nu reuşesc să dea întreaga cantitate de 450 ml de sânge, nu mai au parte de aceste beneficii. Practic, donaţia lor sangvină este răsplătită cu echivalentul a 90 de ouă sau 5 pachete de ţigări sau 10 litri de ulei. Între recoltări succesive trebuie să treacă o perioadă de minnimum 70 de zile.

„Noi recoltăm sângele joia la Făgăraş, îl ducem la Centrul de Transfuzii din Braşov şi abia a doua zi îl testăm. Dacă depistăm probleme de sănătate grave la unul din donatori, având adresa acestuia, îi trimitem prin poştă scrisoare şi îl invităm la Centru să-i explicăm ce am depistat. Centrul din Braşov alimentează cu sânge toate spitalele din judeţ. Pe lângă Făgăraş, am mai fost să recoltăm la unităţi militare şi în unele localităţi, precum Predeal sau Vama Buzăului, fără însă să ne ducem regulat cum o să facem la Făgăraş,” a explicat dr. Floarea Laurenţia.

Firma servicii renovare
JTTI
Amanet King Onix
Agromar
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN

 Valabil 30 de zile

Odată recoltat, sângele este păstrat la Braşov între 30 şi 40 de zile, valabilitatea obişnuită fiind cea de 30 de zile. După această perioadă expiră şi nu mai poate fi folosit. Rar, însă, apucă să expire, pentru că de regulă cererea de sânge a spitalelor este foarte ridicată. În fiecare lună medicii şi asistentele acestui Centru recoltează în jur de 1.000 de pungi, a câte 450 ml fiecare. Grupa cea mai rar întâlnită la donatori este AB IV. Şi mai rare decât aceasta sunt grupele cu RH negativ!

În spitalul de la Făgăraş sunt internaţi în medie pe lună cam 800 de pacienţi. Unii dintre ei au nevoie de transfuzii, cum ar fi cei cu anemie severă sau cei care au avut hemoragie acută şi au pierdut mult sânge. Astfel că sângele se „întoarce” de la Braşov de multe ori în urma solicitărilor făcute de spitalul făgărăşean. Cristina Cornilă

 

 

 

 

 


Apreciază
Distribuie