La mulți ani, România! La mulți ani, făgărășeni!

1 Decembrie este sărbătoarea românilor de pretutindeni, ziua în care celebrăm unirea provinciilor românești.

Aceasta a avut loc în urmă cu 99 de ani, la Alba Iulia. Banatul avea să reîntregească țara abia un an mai târziu.

Unirea din 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei țării noastre. 1 Decembrie fost proclamată Ziua Natională a României abia după căderea regimului comunist. Legea care a stabilit ca sărbătoarea națională să fie în această zi a fost promulgată la 31 iulie 1990 de președintele de la acea vreme, Ion Iliescu.

Înainte ca 1 Decembrie să fie zi națională, sub regimul comunist românii sărbătoreau acest eveniment în data de 23 august, prin demonstrații fastuoase și parade militare.

Paradele s-au păstrat și de 1 Decembrie, iar o defilare va avea loc și la Făgăraș, astăzi. La Monumentul Eroilor de lângă catedrala ortodoxă va avea loc o slujbă religioasă și un ceremonial militar, de la ora 11.00.

Ziua continuă cu evenimente dedicate magiei sărbătorilor de iarnă, după ce autoritățile locale au decis ca anul acesta aprinderea luminițelor de sărbătoare să se facă mai devreme decât de obicei.

De la ora 17 sunteți invitați în centrul orașului pentru aprinderea iluminatului festiv și pentru a vă bucura de evenimentele pregătite de edili. Pentru copii va fi organizat un program special.

Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Qi Meridian
Proaspat Alb
UPRUC-CTR
Demgy

De la ora 18.00 sunteți așteptați la Casa de Cultură unde va avea loc un spectacol folcloric. Pe scenă va urca și Paul Ananie. Seara se va încheia la ora 19.30, cu retragerea cu torțe a Gărzii Cetății Făgăraș.

Ceremonii de Ziua Națională, la Făgăraș

Google sărbătoreşte Ziua Naţională a României!


Apreciază
Distribuie