Legea debirocratizării a intrat în vigoare. Instituțiile publice nu mai pot cere copii după actele emise de statul român

Legea debirocratizării administraţiei publice, prin care este eliminat dosarul cu şină şi copiile după documente emise de instituţii ale statului român, a intrat în vigoare, marți. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a transmis că dosarul cu şină devine istorie.

„Legea 9/2023, a debirocratizării, a cărei iniţiator sunt, a intrat oficial în vigoare astăzi, 4 iulie (…) fiecare român trebuie să afle ce drepturi are prin această lege, care elimină câteva elemente birocratice de referinţă din interacţiunea noastră cu statul”, a transmis, marţi, Diana Morar (PNL), unul dintre iniţiatorii actului normativ, potrivit News.ro.

Legea elimină dosarul cu şină şi toate obiectele de papetărie, copiile legalizate, copiile de pe buletin şi alte documente emise tot de instituţii publice şi obligă instituţiile să pună la dispoziţie formularele sau cererile în format electronic.

„Este legea fiecărui român care a pierdut ore la cozi interminabile, care a făcut drumuri inutile pentru că nu avea o hârtie, care a strâns din dinţi când a fost întrebat, cu o doză de sarcasm: «aveţi şi copie de pe buletin?!». Şi sunt milioane de astfel de români, inclusiv fiecare dintre noi, care au pierdut timp, bani, nervi şi oportunităţi la ghişeele diverselor instituţii, în aşteptarea răspunsului că dosarul cu şină e corect şi complet”, a mai transmis sursa citată.

„De astăzi, toate instituţiile publice de la nivel central şi local, precum şi orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărţii de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obţinerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică”, a transmis, marţi seară, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizări, într-un comunicat de presă.

Monumente funerare
Demgy
Moveos
Victoria Federal IFN
JTTI
Primaria Soars - Pasti 2024

Instituţia a precizat că dispar şi copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituţiile publice au obligaţia să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

„Copia legalizată devine şi ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcţionarul competent.
Totodată instituţiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale”, a mai transmis instituţia.

Ministrul Bogdan Ivan a explicat că există o perioadă de tranziţie: „Avem o lege a dosarului cu şină care de astăzi a intrat în vigoare şi o perioadă de 30 de zile de tranziţie. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul şi să ameninţăm cu sancţiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va sprijini autorităţile centrale şi locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Şi cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean”.


Apreciază
Distribuie