Legendara Cabană Urlea a ars complet! Focul ar fi fost pus intenționat

foto: Asociația Poveștile Carpaților

Legendara Cabană Urlea din Munții Făgăraș, cu o istorie de aproape 100 de ani și aflată într-o stare avansată de degradare, a fost mistuită de flăcări, în noaptea de miercuri spre joi.

Cabana și o anexă a acesteia au ars din temelii, iar focul ar fi fost pus intenționat, spun membrii ONG-ului care demaraseră un proiect pentru reconstruirea ei, considerând că este un act de vandalism. Pădurarul din zonă ar fi văzut incendiul, dar nu ar fi intervenit pentru stingerea lui, deși exista pericolul ca focul să se extindă pe munte.

Dezastrul a fost descoperit în această dimineață de către membrii Asociației Poveștile Carpaților, în timp ce urcau cu specialiștii pentru a preleva probe de teren pentru studiul geotehnic necesar demarării proiectului tehnic de refacere a cabanei.

„Noi am urcat să luăm niște mostre, pentru a stabili care va fi soluția finală pentru fundație. Când am ajuns acolo am rămas pur și simplu uimiți, totul era ars. Ne-am întâlnit pe drum și cu pădurarul din zonă, de la care am înțeles că de aseară se vedea focul și ei au urcat abia la 6 dimineața să vadă ce și cum. Noi când am ajuns acolo era deja arsă, era stins cam tot focarul, doar mai mocnea și ieșea puțin fum. Doar fundația a mai rămas. Și cabana de jos e arsă, ambele. (…) Acolo se putea întâmpla o nenorocire pentru că, dacă bătea vântul mai tare, ardea toată coasta aia, deci se putea fi și mai grav. Au ars inclusiv lucrurile mele care erau în mansardă. Astăzi am discutat cu șeful de la Polișia din Lisa, urmează să dau o declarație acolo și să fac o plângere. ”, ne-a declarat Bogdan Mihalache, unul dintre membrii asociației.

Construită între 1926 și 1927, cabana a fost abandonată de toți proprietarii, deși este un simbol în istoria turismului montan. Asociația Poveștile Carpaților a cumpărat-o vara trecută, pentru a o readuce la viață. Iubitori de munte, Cristina, Bogdan și Nicu au început să strângă fonduri – inclusiv la competiția Bikeathon Țara Făgărașului, pentru a reconstrui cabana și să o repună în circuitul turistic. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în primăvara următoare, acum, însă, proiectul este dat peste cap și va întârzia cel puțin un an.

Amanet King Onix
Stihl
Demgy - locuri de munca
Monumente funerare

„Ne încurcă enorm de mult, pentru că am scos certificatul de urbanism pentru consolidare. Acum schimbă cu totul cadrul, noi o să fim nevoiți, probabil, să facem pentru construcție nouă și avizele durează minim un an de zile. Noi apucasem să facem tot ce înseamnă documentație tehnică pentru a începe, în primăvară să înceapă construcția. Acum nu știm, așteptăm părerile specialiștilor care au venit să ia probe”, a adăugat Bogdan Mihalache.

Asociația Poveștile Carpaților a publicat un mesaj pe Facebook și cere sprijinul oamenilor care au fost în ultimele zile în zonă și pot oferi informații legate despre incident, să le trimită prin e-mail la adresa: povestilecarpatilor@gmail.com.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie