Lemnele de foc, insuficiente în Țara Făgărașului. Firmele fug de exploatare

Lipsa lemnelor de foc va fi o problemă și în această iarnă, în satele din Țara Făgărașului.

Primăriile nu pot asigura necesarul pentru ca populația să treacă de sezonul rece. Este și cazul comunei Șercaia, unde o gospodărie va primi cel mult cinci metri steri.

Primarul Cristinel Paltin spune că firmele nu vor să exploateze pădurile comunei. Acestea sunt obligate să lase tot lemnul de foc administrației locale, astfel că nu este profitabil pentru explotator.

„Nu sunt suficiente lemne pentru a trece iarna. Noi nu putem să oferim mai mult de cinci metri steri pe gospodărie. Tot lemnul de foc rezultat din exploatarea celor 2000 de hectare de pădure, aparținătoare comunei Șercaia, vine în localitate. Noi de mulți ani practicăm exploatarea prin prestări de servicii în care Consiliul Local stabilește prețul cu care se pleacă la licitație și este normal să fie așa, deoarece comuna este proprietara pădurii. Este și o problemă, pentru că firmele nu se prea înghesuie să exploateze prin această metodă pentru că vor bani, ca orice firmă. Iar cele care vor, nu găsesc oameni ca să scoată lemnul la timp”, ne-a declarat primarul Cristinel Paltin.

Spalatoria Aqua Carpet
Mobila SH
Amanet King Onix
Reno Depo
JTTI

Autoritățile locale recunosc că este o problemă gravă, dar dau asigurări că fiecare familie va beneficia de materialul lemnos existent.

„Anul acesta este, totuși, unul fericit. Am avut și sprijin din partea actualului viceprimar (Eusebiu Butum – n.r.), mai mult decât din partea celor din mandatele anterioare. El s-a implicat direct în această problemă și toți oamenii, într-o ordine clară și precisă, au o cerere depusă la primărie. Urmărim ca la fiecare să ajungă cei cinci metri steri pe care îi putem asigura noi. Ce este peste, mă depășește”, a adăugat Paltin.

Așadar, în condițiile în care o casă cu 4 camere are nevoie de 20 de metri steri pentru a trece de iarnă, localnicii vor trebui să se descurce cum pot.


Apreciază
Distribuie