Liceeni din Făgăraș și Victoria, pregătiți pentru a deveni „liderii de mâine în Țara Făgărașului”

Ediția a V-a a proiectului „Liderii de mâine în Țara Făgărașului” va fi lansată marți, 4 aprilie 2023, ora 11:00, la Casa de Cultură Făgăraș. Evenimentul este organizat de Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Brașov (AFAFCI), membră a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România (CAFA). Proiectul Proiectul se dorește a fi un model de parteneriat între membrii societății civile și instituțiile administrative, economice și educaționale, cu scopul comun de a asigura viitorul și dezvoltarea întregii comunități a Țării Făgărașului.

Obiectivul proiectului este de a le oferi tinerilor informații referitoare la mecanismul de funcționare al comunității locale și de a le facilita dialogul cu liderii locali ai momentului din domenii precum: administrație publică, educație, economie, cultură, turism și sănătate. Elevii vor afla, astfel, care sunt provocările în toate aceste domenii și care este potențialul economic al zonei respective, oportunitățile de dezvoltare pe care le poate oferi comunitatea locală.

Beneficiarii direcți sunt elevii de clasa a XI-a și a XII-a din șase unități școlare din Municipiul Făgăraș și orașul Victoria: Colegiul Național „Doamna Stanca”, Colegiul Național „Radu Negru”, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Tehnic „Dr. Alexandru Bărbat” și Liceul Teoretic „I.C. Drăgușanu”.

În urma unui proces de selectare, elevii vor participa la sesiuni de pregătire cu următoarele module tematice: Administraţie locală, Turism, Economic, Educaţie, intercalate cu sesiuni de dezbateri și leadership. Domeniile alese reprezintă componente de baza ale comunităţi din Țara Făgărașului.

Sesiunile proiectului se vor desfăşura în perioada aprilie-iunie 2023. La sesiunile de pregătire în domeniul educației și formării profesionale vor participa reprezentanţii instituţiilor locale, lideri din zona economică și turism local, reprezentanți ai Universității Transilvania și ai Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coandă”, care vor fi principala sursă de informaţii în întâlnirile cu elevii.

Sezar Forest - soferi profesionisti
Florian Shaorma
Brutaria Dragus
Monumente funerare
Proaspat Alb
Liceul Senchea

În cadrul acestor întâlniri se încearcă clarificarea rolului fiecărei instituţii şi aria sa de acţiune. Astfel, viitorii lideri comunitari vor avea cunoştinţele necesare pentru a porni un dialog coerent între comunitate şi actorii publici, pe diferite probleme, în funcție de specificul fiecărei instituţii, de a se perfecționa din punct de vedere educațional și professional, dar și de a contribui, la rândul lor, la dezvoltarea socio-culturală, economică și administrativă a Țării Făgărașului.

Desfășurarea proiectului:

  1. Prezentarea proiectului în unitățile de învățământ din Făgăraș și Victoria, participante la ediția a cincea Liderii de Mâine în Țara Făgărasului, la Casa de Cultura Fagaras (4 aprilie 2023).
  2. Înscrierea elevilor, urmată de selectarea acestora (aprilie 2023).
  3. Modulul I – Lideri și leadership – Dezbatere tematică între tineri în prezența unor lideri ai momentului (24 aprilie 2023).
  4. Modulul II – Educația, cea mai valoroasă investiție a unui tânăr – vizită la Universitatea Transilvania Brașov si Academia Fortelor Aeriene „Henri Coandă” (10 mai 2023).
  5. Modulul III – Economie locală si Turism – vizită la fabrica „Demgy România” din Făgăraș și la Cetatea Făgărașului (mai 2023).
  6. Modulul IV- Administrație publică – vizite la Consiliul Județean Brașov și la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.
  7. Festivitatea de încheiere a ediției a V-a a proiectului Liderii de Mâine în Țara Făgărașului (iunie 2023).

Esenţa proiectului este crearea unui grup critic care să capete cunostinte, informații utile referitoare la oportunitățile locale și județene, să-și continue dezvoltarea educaționala și profesională apoi să se întoarcă în comunitățile din care provin, să devină viitorii lideri de mâine ai comunității.

Partenerii proiectului: Inspectoratul Scolar Judetean, Universitatea Transilvania Brașov, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Făgăraș, Primăria orașului Victoria, DEMGY Fagaras, Casa de Cultură Făgăraș, Cetatea Făgăraș și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”.


Apreciază
Distribuie