Expoziție cu icoane din Țara Făgărașului, la Muzeul Maramureșului

Parteneriat între Muzeul Maramureșan și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Sighetu Marmației pentru expoziția de icoane pe sticlă „Iisus trecând prin Înviere!”

Expoziția va fi vernisată în data de 5 aprilie 2023, începând cu ora 14.00, la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor”, str. Bogdan Vodă, nr. 1 (vis-a-vis de Poșta Română).

Icoanele expuse sunt specifice centrului de iconari din Țara Făgărașului și fac parte din patrimoniul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”.

Florian Shaorma
Brutaria Dragus
Amanet King Onix
Reno Depo
Agromar
curatare tapiterie
Demgy

„Meșteșugul picturii pe sticlă din Țara Făgărașului, apărut în secolul al XIX-lea, s-a afirmat prin arta unor zugravi-țărani care au creat icoane de o inefabilă frumusețe, în care indicațiile iconografiei bizantine – privind trăsăturile, vârsta, vestimentația personajelor – s-au împletit cu elemente etnografice, de folclor sau luate din realitatea imediată, apropiindu-le în felul acesta de sufletul mistic al oamenilor”, spune Elena Băjenaru, manager al Muzeului Țării Făgărașului.


Apreciază
Distribuie