Lista clădirilor cu risc seismic din Făgăraș

Un cutremur cu magnitudinea 5,8, urmat de o replică, a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora (de vară) 3:38. A fost cel mai puternic seism din România ultimilor 14 ani. Acesta s-a resimțit și în Făgăraș, dar la o intensitate mai redusă.

Dacă un cutremur de gradul 8, de foarte scurtă durată, ar putea lăsa clădiri în picioare în oraşul nostru, la gradul 9 absolut nicio construcţie nu mai rămâne dreaptă. Potrivit estimărilor oficiale, Cetatea ar putea rezista cel mai mult unui seism, urmată de Casa de Cultură, care a fost proiectată să reziste unui cutremur de 7 grade pe scara Richter.

36 de clădiri din municipiul nostru sunt în pericol major, în cazul unui cutremur de mare intensitate, potrivit datelor din 2015. 14 dintre acestea sunt case, iar celelalte 22 sunt blocuri. Evidenţa este ţinută de către Compartimentul de Protecţie Civilă al Primăriei Făgăraş,iar listele se află şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brașov.

Cele mai multe dintre imobile sunt proprietăți private, dar sunt și clădiri aflate în proprietatea municipalității. Cele din urmă sunt o casă de pe strada Nicolae Bălcescu, un imobil de pe strada Republicii – la parterul căreia funcţionează o bancă, unde şi Primăria este co-proprietar – și clădirea cu nr. 1 de pe strada Negoiu, care este în totalitate a Primăriei. Cunoscut şi sub denumirea de Manutanţă, acest imobil a fost pe vremuri o garnizoană militară în care locuiau cadrele armate. Astăzi, apartamentele din imobil sunt închiriate de către administrația locală.

Cădiri frumoase, dar periculoase

Nu toate blocurile cu risc de degradare la cutremur îşi arată adevărata faţă. Unele dintre ele au fost izolate termic şi zugrăvite, însă figurează pe această listă din cauza vechimii pe care o au, conform documentelor de la Compartimentul de Protecţie Civilă.

Amanet King Onix
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Firma servicii renovare
Spalatoria GPC
curatare tapiterie
Victoria Federal IFN

Cele mai vechi blocuri de pe lista cu imobilele riscante au fost construite în 1953 (blocurile 1 şi 2 de pe strada Parcului). Pe aceeaşi stradă mai sunt trei blocuri ridicate în 1954 (blocurile 3, 4, 6). Mai sunt altele ridicate în anii ’62-’65, precum şi cele trei blocuri turn din cartierul Tudor Vladimirescu, fiecare cu câte 120 de apartamente, care au fost finalizate în anul 1974.

În ce priveşte casele, cele mai vechi dintre cele evidenţiate în „lista neagră” au fost construite în anul 1880 (imobilele 49 şi 51 de pe strada Nicolae Bălcescu), restul începând din anul 1900. Nu se ştie câte au fost expertizate tehnic, pentru că asta depinde de fiecare proprietar în parte. Însă, dintre cele în care şi Primăria este co-proprietar, doar una a trecut prin faza expertizei, clădirea de pe strada Republicii, nr. 27, vizavi de sediul administraţiei locale, potrivit datelor din 2015.

Ţara Făgăraşului este destul de ferită de seisme, datorită munților de care este înconjurată şi pentru că este o câmpie foarte netedă.

documentat de Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie