Luptă şi tu împotriva abandonului şcolar!

Echipa Radio Star a demarat de mai bine de o lună de zile o nouă campanie socială şi umanitară. Ne-am propus să atragem atenţia asupra unui fapt absolut îngrijorător: abandonul şcolar. Totodată, dorim să ne unim forţele cu cei care pun valoare pe educaţie.

Abandonul şcolar poate părea o problemă mai puţin gravă momentan în România şi în special în Ţara Făgăraşului, dar pe termen lung efectele pot fi devastatoare pentru societatea noastră.

La începutul lunii septembrie, UNICEF a prezentat un studiu despre situaţia abandonului şcolar la nivelul Uniunii Europene.  Conform acestuia, în ţara noastră se înregistrează cea mai mare rată a abandonului şcolar din UE: un adolescent din cinci renunță la liceu. Potrivit estimărilor, 40% dintre românii de 15 ani sunt semianalfabeţi.

Din nefericire, acest raport nu este singular. Inclusiv statistica Ministerului Educaţiei din ultimii 10 ani a scos la iveală că, de la an la an, tot mai mulţi copii renunţă la şcoală. Cum era de aşteptat, riscul cel mai mare de abandon şcolar este în mediul rural.

Un vechi proverb românesc spune că „ai carte, ai parte”; reversul medaliei este realitatea crudă. Lipsa şcolarizării duce la limitarea posibilităţilor de găsire a unui loc de muncă şi, implicit, la creşterea numărului persoanelor defavorizate şi al familiilor care trăiesc în sărăcie. Iar lanţul slăbiciunii continuă cu creşterea ratei şomajului, la fel şi a numărului de beneficiari de ajutor social.

Aşa se face că întreaga comunitate intră într-un cerc vicios: deşi există forţă de muncă disponibilă, aceasta nu este calificată iar angajatorii din zonă nu găsesc salariaţii de care au nevoie.

Atenţie! 70 % dintre şomerii înregistraţi la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă  nu au studii liceale!

Unul dintre tinerii care s-au aflat pe marginea prăpastiei, dar a ales şcoala ne-a declarat: „Când am terminat clasa a VIII-a, părinţii mi-au spus că nu mă mai pot ţine în şcoală şi că poate ar fi mai bine să stau acasă şi să-i ajut la treburile gospodăreşti sau să-mi caut ceva de lucru. M-am uitat la fraţii mei mai mari care renunţaseră la şcoală şi mi-am dat seama că nu vreau să fiu ca ei – munceau cu ziua pe unde apucau! M-am hotărât să merg mai de-parte la şcoală, orice ar fi. A fost greu, dar a meritat. Acum am o meserie, nu muncesc cu ziua. Am un salariu pe care mă pot baza.”

Ce putem face?

Prin campania „Luptă şi tu împotriva abandonului şcolar”  urmărim creşterea gradului de conştientizare a acestei probleme şi mobilizarea comunităţii din Ţara Făgăraşului pentru a veni cu proiecte de reducere a abandonului şcolar. Oricine se poate implica activ în această campanie; sprijinirea materială şi încurajarea unui copil pentru a continua şcoala este la îndemâna fiecăruia. Doar ca banal exemplu: ştiţi cât costă în medie un caiet dictando? 2 lei. Ştiţi cât poate exersa un elev pe un asemenea caiet? Săptămâni întregi!

Iar exemplele pot continua…

 

Sezar Forest - soferi profesionisti
Primaria Soars - Pasti 2024
Agromar
Amanet King Onix
Demgy

Efectele campaniei

Proiectul „Luptă şi tu împotriva abandonului şcolar!” a atras atenţia Fundaţiei Comunitare Ţa-ra Făgăraşului şi astfel a putut fi prezentat şi în cadrul evenimentului „Cercul de donatori”. De asemenea , reprezentanţii fundaţiei şi-au exprimat interesul de implicare în viitoarele proiecte ce prevăd combaterea abandonului şcolar.

Tot în urma  campaniei inițiată de Radio Star, managerul clubului Colors, Dan Popa,  a avut o primă reacţie concretă.  Acesta a organizat vineri seara, pe 19 decembrie, o petrecere cu scop caritabil pentru doi copii care au nevoie de sprijinul comunităţii. Unul dintre aceşti copii este Bogdan Crăciun din Părău. Cazul lui a fost discutat şi în cadrul evenimentului „Cercul de donatori”. Astfel, la propunerea Radio Star, vineri seara s-au adunat bani şi pentru Bogdan.  În total, evenimentul organizat de Colors Club a strâns aproximativ 2.700 de lei. Jumătate din această sumă se va îndrepta către Bogdan. Însă nu sub formă de bani ci sub formă cărţi, caiete, rechizite şcolare, haine şi dulciuri.

Tot prin campania aceasta încercăm să identificăm şi să promovăm  proiecte de reducere a abandonului şcolar ce se desfăşoară în Ţara Făgăraşului. Unul dintre acestea este „CAPWIN – intervenții inovatoare pentru combaterea abandonului școlar”, un proiect desfăşurat de Asociaţia Pentru Participare Cetăţenească şi prezentat într-o ediţie anterioară a ziarului Bună Ziua Făgăraş.

Acesta este un proiect educaţional de modelare a cadrelor didactice pentru alcătuirea de echipe socio-educative care să-i ghideze pe copiii cu risc de abandon spre redescoperirea propriilor abilităţi şi totodată să le redobândească încrederea în sine şi în procesul de învăţare.

Pentru viitor

Din 2015,  în cadrul campaniei „Luptă şi tu împotriva abandonului şcolar!”, echipa Radio Star va începe identificarea mai multor cazuri precum cel al lui Bogdan şi va căuta pentru aceşti copii susţinători care să le asigure banii necesari cheltuielilor pentru un întreg an şcolar.

Dacă ştiţi cazuri de copii similare cu al lui Bogdan, vă aşteptăm la sediul Radio Star din Făgăraş, str. Libertăţii nr. 9, pentru a discuta despre ele şi pentru a le include în acest program.

De asemenea, dacă dezvoltaţi programe de combatere a abandonului şcolar în zona noastră, trustul de presă Media Star vă va ajută să le promovaţi.

Mulțumim celor care au înțeles importanța educației și ne sprijină în demersul nostru – sponsori: UPRUC CTR, Plastimo Marine Roumanie, UPRUC TPA, STI Internaţional şi Sacred Dacie.

Echipa Radio Star Făgăraş


Apreciază
Distribuie