Mâine are loc Roata în flăcări la Şinca Nouă

Tradiţia nu se pierde la Şinca Nouă. Şi anul acesta va avea loc celebrul obicei Roata în flăcări, care se va desfăşua mâine începând cu ora 17.00.

Primăria condusă de Dumitru Flucuş organizează an de an obiceiul tradiţional la cumpăna dintre iarnă şi primăvară, înainte de a începe postul Paştelui. Evenimentul are la bază ceea ce sătenii numesc strigatul peste sat.

Când se lasă seara, tinerii din Şinca Nouă se adună pe dealurile din apropierea satului, se împart în două tabere şi strigă peste sat. Adică, le aduc la cunoştinţă sătenilor numele fetelor nemăritate din Şinca Nouă şi a feciorilor neînsuraţi. Partea de dialog dintre cele două tabere este urmată  aprinderea paielor cu care sunt învelite nişte roţi, care sunt lăsate să coboare apoi la vale de pe deal.

JTTI
curatare tapiterie
Monumente funerare
Firma servicii renovare
Spalatoria GPC
Demgy

Evenimentul începe la ora 17.00 când tinerii îmbrăcaţi în costume populare se adună în faţa şcolii din sat. Seara, în căminul cultural din comună, va avea loc un bal cu participarea Ansamblului folcloric din Şinca Nouă. Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie