Majorarea salariilor, sămânţă de scandal în spital

  • Numele noului director interimar rămâne un mister

Numele persoanei care va ocupa funcţia de director medical interimar rămâne deocamdată un mister. Au trecut deja 11 zile (până marţi, 5 februarie) de când doctorul Constantin Grigoriţă şi-a depus demisia din funcţia pe care a ocupat-o în ultima jumătate de an.

Directorul medical i-a înmânat managerului vineri, 25 ianuarie, demisia şi preavizul. Pentru că are funcţie de conducere şi nu de execuţie, dr. Grigoriţă a fost nevoit să acorde un preaviz mai mare decât cel standard de 20 de zile, şi anume 45 de zile. ,,Până la expirarea acestui termen, doctorul pediatru rămâne în continuare director medical al Spitalului Municipal ,,Dr. Aurel Tulbure”. După această perioadă pe postul rămas vacant va fi numit un director medical interimar până la organizarea unui concurs”, spune managerul Laurean Gheţea, momentan plecat din ţară.

Constantin Grigoriţă a ocupat funcţia de director medical din iunie 2011 şi până în prezent. Ca şi medic activează în spitalul de la Făgăraş din vara anului 2004. Acesta spune că va rămâne în continuare doctor pediatru în cadrul spitalului.

Motivele demisiei lui Grigoriţă nu au fost făcute publice de către acesta. Medicul a refuzat să-şi motiveze actul, atât în scris, cât mai ales public. De altfel a şi precizat că demisia, potrivit Codului Civil, nu se motivează.

Spalatoria GPC
JTTI
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Florian Shaorma
Demgy

O sursă din spital care vrea să-şi păstreze anonimatul ne-a divulgat de la ce a început scandalul. ,,Legea îl obligă pe manager să aplice măriri salariale pentru persoanele care trec dintr-o categorie în alta. Aceste măriri se fac o dată la 5 ani. De exemplu, un asistent stagiar care trece la asistent medical primeşte o mărire, care poate fi de la 1% la 50%. În urmă cu 2,3 ani cei care au benfeciat atunci de măriri nu au avut creşterea maximă, cea de 50%, pentru că exista o Ordonanţă a Guvernului Boc care spunea că salariile însumate dintr-un spital nu trebuie să fie mai mari de 70% din fondurile acestuia, aşa că la vremea aia pentru a nu depăşi procentul impus de Boc creşterea la salarii a fost de numai 15%. Acum, a venit rândul ca şi alţii care au trecut de la o treaptă la alta să primească măriri. Pentru că ordonanţa nu mai e în vigoare, managerul nu mai e ţinut să majoreze numai cu câteva procente, aşa că o poate face cu 50%. În Consiliul Director, dr. Grigoriţă a votat iniţial să le crească acestora salariile cu 50%, apoi s-a răzgândit la presiunea celor care au primit numai 15% şi a cerut ca şi aceştia să primească tot atât. De aici, demisia!”

Se pare că la momentul acesta sunt două tabere care îşi dispută ,,adevărul” şi ,,legalitatea” în spital: cei cu o mărire de 15% care datează de cel puţin 2 ani şi cei cu mărirea de 50% care datează de acum. Managerul este într-o tabără, directorul medical în alta!

Ultimii trei directori medical ai unităţii spitaliceşti din Făgăraş, din prezent înspre trecut, sunt medicii Constantin Grigoriţă (Pediatrie), Ion Mehedinţu (Pediatrie) şi Liliana Beldescu (Boli Infecţioase). Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie