Minor bătut cu biciul sub ochii polițiștilor. Protecția Copilului, acuzată de mușamalizare

EXCLUSIV | Un minor de la centrul de plasament din satul Dacia, comuna Jibert, a fost bătut chiar în fața instituției, sub ochii unui polițist local. Un angajat al orfelinatului ar fi încercat să mușamalizeze totul, iar Direcția Copilului Brașov este acuzată că „doarme în papucii statului”. Agresorul a fost identificat de polițiști și este cercetat în libertate.

Un băiat de 16 ani a fost lovit cu un bici de un bărbat din localitate, în fața mai multor copii, vinerea trecută. Directorul centrului, Ioan Polexa, a fost informat despre incidentul care a avut loc în fața instituției pe care o conduce, abia duminică.

„Nu m-au anunțat. Am aflat și luni am mers cu copilul la Serviciul de Medicină Legală din Făgăraș. I-au dat 5-6 zile de îngrijiri medicale”, mărturisește Polexa.

Acesta nu a fost anunțat de subalterni, ci de șeful Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) Brașov, Ionel Spătaru. Organizația neguvernamentală a fost contactată de o cunoștință din Germania a copilului. Ulterior, adolescentul le-ar fi mărturisit membrilor asociației că a fost sfătuit de un îngrijitor să nu anunțe Poliția.

„Copilul a fost bătut și vineri seara și duminică. Cei de la centru (de plasament – n.r.) se pare că au omis să facă ceea ce trebuia, adică să anunțe organele de poliție. Cei care îl au în grijă și sunt plătiți din banii noștri, ai tuturor, l-au sfătuit să nu sune la 112. Duminică, după ce colegii mei au intervenit, șeful de acolo (Ioan Polexa – n.r.) s-a pus în mișcare și a dispus efectuarea unei anchete. Nu știa nimic, angajații nu l-au informat”, ne-a declarat Ionel Spătaru.

O a doua agresiune ar fi avut loc duminică seară, sub ochii unui polițist local, care nu ar fi mișcat nici măcar un deget pentru a-l apăra. „Același minor ne-a declarat că a fost lovit și duminică. De această dată, incidentul a avut loc în prezența unui polițist local din localitate care, ce să vezi, nu a intervenit sub nicio formă”, adaugă reprezentanții ASUM.

Agresorul l-ar fi confundat cu altcineva, susțin reprezentanții Direcției Protecției Copilului Brașov.

Salco

„Tânărul se afla în fața centrului împreună cu alți copii și un cetățean din localitate l-a lovit cu un bici pentru că l-a confundat cu o altă persoană. Șeful de centru s-a prezentat cu tânărul, luni dimineață, la Institutul de Medicină Legală Făgăraș pentru obținerea unui certificat medical, conform căruia acest copil necesită 5-6 zile de îngrijiri medicale. S-a făcut și plângere la Poliția Jibert pentru agresiune, iar cazul va fi cercetat de organele competente. Acum se simte bine, era la școală”, afirmă Lidia Mailat, șeful serviciului de Relaţii cu publicul din cardul DGASPC Brașov.

Direcția Copilului Brașov, acuzată că mușamalizează cazurile
foto: ASUM Brașov

Ionel Spătaru aduce acuzații grave instituției condusă de Gheorghe Durnă, care se va pensiona începând din 12 octombrie.

„Tipic acestei instituții (Protecția Copilului – n.r.), când apare ceva în spațiul public este foc și pară, dar în rest este liniște și bine. Nu este primul caz de acest gen. În loc să-i protejeze… Ei acoperă, nu vor să apară nimic în zona publică, nu vor complicații, nu vor să fie deranjați. Așa reacționează! Dacă cineva din instituție vorbește în exterior și transmite anumite lucruri, instituția se întoarce împotriva lor; și sunt copii, nu au niciun suport, cine Dumnezeu să-i sprijine? Avem o structură în cadrul ASUM care monitorizeză atent activitatea desfășurată de această instituție de vreun an și jumătate. Știm despre ce vorbim în momentul în care prezentăm opiniei publice un caz sau altul”, afirmă Spătaru.

Dosar penal deschis de polițiști

Agresorul a fost identificat de oamenii legii, are 29 de ani și este cercetat în libertate.

„Colegii din cadrul postului de poliție Jibert au fost sesizați cu privire la faptul că, în seara zile de 21 septembrie, unul dintre beneficiarii din cadrul complexului Dacia, un minor de 16 ani ar fi fost agresat de o persoană din localitate. Colegii noști desfășoară verificări în cadrul unui dosar penal instrumentat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea”, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Brașov, Gabriela Dinu.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie