Noaptea Internațională a Liliecilor, la Făgăraș

Făgărașul se pregătește pentru Noaptea Internațională a Liliecilor. Specialiștii care vor fi prezenți în municipiul nostru vor clarifica miturile legate de lilieci, încă prezente în opinia publică.

Evenimentul, care face parte dintr-o serie organizată în zeci de țări din întreaga lume, va avea loc vineri, 13 septembrie. Acesta se va desfășura în două locații: la Colegiul Național „Radu Negru”, între orele 12.00 – 20.30, și la Cetate, între orele 20.30-22.00, iar accesul este gratuit.

Noaptea Internațională a Liliecilor atrage atenţia asupra periclitării populaţiilor de lilieci, prin activități interactive care urmăresc sensibilizarea publicului larg față de problemele actuale cu care se confruntă habitatele chiropterelor, legate de protecția mediului și a speciilor, educarea simțului ecologic, stimularea creativității.

Festivitatea de deschidere va avea loc la ora 12.00, la CN „Radu Negru”, urmând ca participanții să poată vizita o expoziție tematică despre lilieci (fotografii, panouri informative), să urmărească prezentări despre liliecii României și să meargă pe un traseu audio-vizual cu ultrasunetele liliecilor. Curioșii vor primi răspunsuri la întrebări și vor avea loc și activități pentru copii.

Între orele 20:30-22:00, la Cetatea Făgăraș se va desfășura o aplicație cu detectorul, ascultând ultrasunetele liliecilor. Va depinde, însă, de vreme, potrivit organizatorilor.

Agromar
Firma servicii renovare
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Monumente funerare
Florian Shaorma
JTTI
curatare tapiterie

Evenimentul a avut loc în localitatea Lisa, anul trecut, fiind o premieră pentru Țara Făgărașului. Acesta este organizat de Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor și Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăras, în parteneriat cu Casa de Cultură, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Facultatea de Teologie  „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu.

În țara noastră trăiesc 32 de specii de lilieci, toate fiind protejate prin multiple legi, unele dintre cele mai numeroase colonii din Europa fiind tot în România, cu peste 100.000 exemplare în anumite peșteri protejate.

România a aderat prin Legea 90/2000 la Convenţia de la Londra, privind conservarea, adăpostul și protecţia populaţiilor de lilieci din Europa, iar actualmente protecția liliecilor este completată și prin alte acte normative naționale.


Apreciază
Distribuie