STI Făgăraș, în plină expansiune: peste 500 de angajați și 3 hale pe 10.000 mp

(P) | STI Internațional este în plină expansiune pe harta Făgăraşului. Compania a încheiat, recent, două etape pentru dezvoltarea sa, după altele trei care au avut loc în perioada 2002-2013.

Cea mai mare firmă din Țara Făgărașului, producătoare de marochinărie tehnică și de lux, împlinește în curând 22 de ani de existență. În prezent numără 500 de angajați, care își desfășoară activitatea în cele două hale construite și o a treia achiziționată. Construcțiile sunt situate în zona industrială franceză din municipiul Făgăraș și se întind pe o suprafață totală de 10.000 mp.

Şi-a început și dezvoltat activitatea pe două breşe mari şi scumpe, respectiv genţi de lux şi centuri de siguranţă pentru escaladă, iar de curând a început să producă și echipament de salvare pentru nautică.

Francezii care au pus piciorul pe aceste meleaguri Transilvanene în 1998, au  înfiinţat aici SC STI International, firma având la vremea respectivă doi acţionari francezi şi unul român. A funcţionat la început, pentru o perioadă scurtă, la câteva sute de metri distanță de actualul amplasament, într-o clădire veche, închiriată.

Însă, în 2002, datorită comenzilor tot mai numeroase, firma şi-a construit prima hală modernă de 1.200 de mp, la un nivel industrial european. Primul ţăruş în zona industrială a fost bătut în acel an, după care au urmat, consecutiv, alte patru etape pentru dezvoltare.

STI și-a extins suprafața construită la 2.300 mp, în 2003, iar numărul angajaților a crescut la 230. Zece ani mai târziu, compania s-a extins din nou: o suprafață construită de 4.700 mp și 350 de angajați.

Cea de-a patra etapă pentru dezvoltarea firmei a avut loc anul trecut, când a fost construită a doua hală industrială de 2.600 mp, numărul total al muncitorilor ajungând la 430.

Cea mai recentă mișcare a producătorului de marochinărie tehnică și de lux a avut loc anul acesta, când a achiziționat firma Plastimo Marine Roumanie, care își desfășoară activitatea în aceeași zonă. STI Internațional are acum, așadar, o a treia hală de 2.700 mp și numără, în total, peste 500 de angajați. Iar recrutările continuă.

În prima hală, 230 de persoane lucrează la foc automat să producă genţi de lux şi nu numai. În paralel, în cea de-a doua hală, alți 210 oameni produc săptămânal 5.000 de centuri pentru alpinism utilitar, iar în cea de-a treia, 70 de persoane produc echipament nautic de salvare, respectiv bărci și veste gonflabile de salvare pentru navigație.

Reno Depo
Florian Shaorma
Demgy
Amanet King Onix
BPM - excavatorist
Mobila SH

Din mâinile făgărășenilor angajați aici iese o marcă de geantă celebră în toată lumea, care costă 600-700 de euro în orice magazin din Europa sau de peste ocean, în timp ce preţul unui singur articol destinat muncii în construcții este tot de ordinul sutelor de euro.

,,Genţile produse aici merg pe întreg mapamondul, fiind de cel mai înalt nivel calitativ şi fiind produse din piele naturală sau mixte – din piele şi material textil. Dar cel dintâi destinatar este Franţa, acolo unde îşi are sediul firma pentru care producem. Pe săptămână procesăm in jur de 10.000 de genţi, modele de serie, cu materia primă primită de la client. Sunt două colecţii anuale de genţi, una de vară în culori deschise şi una de iarnă în culori mai închise. În total, producem peste 80 de modele distincte de poșete de lux, fiecare cu mai multe variante de culoare şi mărime”, explică managerul executiv al STI Internațional, Dorin Lupe.

Compania a reușit să-și fidelizeze cumpărătorii, astfel că ,,pentru centuri de siguranţă lucrăm cu acelaşi client din ’98 încoace. Este o firmă franceză de renume mondial, aşa încât pot să afirm că vorbim de Rolls-Royce-ul centurilor de siguranţă”, mai spune Dorin Lupe.

În municipiul nostru se fabrică unele dintre cele mai performante centuri de alpinism utilitar existente pe piaţa mondială, din punctul de vedere al fiabilităţii şi siguranţei. În cei 21 ani de când produce pentru acelaşi client, fabrica din Făgăraș a livrat până acum milioane de astfel de produse în întreaga lume! Este un brand celebru, a cărui încredere a fost câştigată cu greu, dar apoi nu s-a clătinat niciodată.

Săptămânal, din zona de depozite a acestei fabrici pleacă trei TIR-uri încărcate cu genți și centuri spre ţara condusă de Macron, produsele fiind fabricate de făgărăşeni. Acestora li se adaugă un alt camion, plin cu echipamente de salvare pentru navigație.

În privința angajărilor, managerul Dorin  Lupe spune că firma pune mare accent pe formarea profesională internă, fiind vorba de meserii specifice și training de lungă durată, dar și pe formarea elevilor în clasele Școlii Profesionale Franceze, care funcționează în cadrul Colegiului „Aurel Vijoli”. STI este partener al acestei scoli din 2014, când a început să sponsorizeze în permanenta trei clase a câte două profiluri: confecționer și marochiner. Elevilor de aici li se pun la dispoziție, prin intermediul contractului de parteneriat in sistem profesional dual, tot suportul material și tehnic de care au nevoie pentru a deprinde cele două meserii.

Firma a ajutat în mod constant înființarea, dotarea și modernizarea sălilor de clasă și a atelierelor școlii, dar și a căminului unde sunt cazați școlarii. Sume importante de bani sunt acordate din bugetul propriu pentru educarea și formarea profesională în spiritul muncii competitive, acelor elevi care aleg traseul educațional profesional și tehnic. Compania acordă burse lunare elevilor și burse de merit celor mai buni din cele trei clase pe care le patroneaza

Pentru ca tabloul să fie complet, SC STI International a ocupat primul loc în domeniul marochinăriei la secțiunea întreprinderi mari, la nivel național, în 2017 și 2018, în clasamentul întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României.


Apreciază
Distribuie