Oraşul cu blocuri – zebră

•    Până în anul 2010 fiecare făgărăşean şi-a izolat după cum l-a tăiat capul: doar partea lui din faţadă şi într-o culoare diferită de cea a blocului;
•    Legea prevede acum că totul blocul trebuie anvelopat, dar Primăria închide ochii şi le permite locatarilor să-şi facă şi numai o singură scară;
•    Care sunt toţi paşii pentru obţinerea autorizaţiei de izolare, aflăm de la arhitectul şef al oraşului;
•    Amenzile pot fi mai scumpe şi de 20 de ori decât izolarea neautorizată;
•    Doar 16 autorizaţii de izolare a dat Primăria Făgăraş în ultimii 3 ani. Deci numai atâtea scări au fost anvelopate „pe bune”;
•    Cele mai multe blocuri anvelopate termic din oraş sunt pe străzile 13 Decembrie şi Castanului;
•    Facura la gaz este mai ieftină cu 15% în cazul unui bloc anvelopat integral.

Suntem în plin sezon al construcţiilor şi al lucrărilor de izolaţie termică. Dacă o casă fiecare şi-o poate face sau reface cum vrea, când e vorba de spaţii comune şi blocuri, lucrurile nu sunt deloc simple. Birocraţie multă, neînţelegeri între locatari, legistaţie strictă şi… sărăcie cât cuprinde! La Făgăraş blocurile sunt precum dungile zebrelor: pe la parter o culoare, două etaje neizolate şi la patru o cu totul altă nuanţă, după bunul plac şi gust cromatic al fiecărui locatar.

Cele mai multe blocuri rămân totuşi cele neizolate, adică exact în aceeaşi stare şi culoare pe care au primit-o prin anii ’60 – ’80, când au fost ridicate de tovarăşul Ceauşescu. Lungul drum al anvelopării termice este riguros şi costistitor. Legea nu mai dă voie unui singur locatar dintr-un bloc să-şi pună polistiren pe părticica sa de faţadă, aşa că de vreo trei ani încoace stricteţea îşi spune cuvântul: sau tot blocul (ori măcar o scară-ntreagă) sau deloc!

Cum se obţine autorizaţia pentru izolare?

Toate drumurile duc la Primărie, când e vorba de anvelopare termică. Mai precis la Biroul Urbanism, Cadastru şi Energetic. Şefa acestei structuri, arh. Liliana Boer, ne spune întregul traseul al izolării, de la intenţie la fapt materializat.

Liliana Boer - arhitectul sef al orasului
Liliana Boer – arhitectul sef al orasului

„Faţada este un element de uz comun. Locatarii nu pot dispune fiecare de câte o părticică, aşa că lucrarea de anvelopare termică necesită autorizaţie. Autorizarea se face prin Asociaţia de Locatari sau de proprietari. Legea spune că tot blocul trebuie izolat, dar noi mai permitem şi câte o scară. Asociaţia trebuie să prezinte certificatul de urbanism cu extrasul CF colectiv. Mai este nevoie de un tabel cu acordul proprietarilor, un plan de situaţii de la Primărie sau de la proiectant şi o taxă de până la 10 lei. Taxa se achită la Primărie pentru eliberarea certificatului de urbanism”, explică Liliana Boer.
Mai departe paşii sunt următorii: odată obţinut certificatul de urbanism se poate întocmi proiectul tehnic, care la rândul lui este obligatoriu pentru autorizaţia de construcţie. izolatie 6

Aceşti paşi nu mai au însă nicio treabă cu Primăria, ultimul act care se îndeplineşte aici fiind eliberarea acelui certificat de urbanism. Firma care face izolaţia vine cu tot felul de specialişti, de la arhitect şi până la specialist energetic, astfel încât proiectul tehnic este de competenţa ei. Tot de competenţa ei este şi aşa numitul audit energetic.

„Auditul energetic se bazează pe un calcul termotehnic şi practic dă soluţia izolării, adică spune cu câţi centimetri să se izoleze. Culoarea o dă arhitectul firmei, cu specificaţia că trebuie să se încadreze în peisajul existent”, mai explică arhitectul şef al Primăriei, Liliana Boer.izolatie 7

Autorizaţii care se pot numără pe degete

În anul 2010 a fost actualizată vechea lege 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. De atunci nimeni nu-şi mai poate izola şi spoi partea lui din faţada blocului. Blocul se izolează în integralitatea lui şi numai pe bază de autorizaţie.

În ultimii ani, de când autorizaţia este obligatorie, Primăria Făgăraş a eliberat numai 16 astfel de documente. În 2010 au fost date 9, în 2011 s-au eliberat 5, în 2012 doar 2, iar anul acesta până acum niciuna!

Nu vă imaginaţi că autorizaţiile au fost date pe blocuri întregi, ci pe scări. Oamenii dintr-un bloc rareori apucă să se înţelegă când e vorba de lucrări comune, abia se înţeleg cei dintr-o scară. Iar dacă mai punem şi banii la socoteală… nicio şansă să vedem prea curând blocuri întregi! De altfel, în tot oraşul abia sunt două-trei blocuri izolate unitar şi în aceeaşi culoare, mărturiseşte Liliana Boer.

Până în anul 2010 fiecare îşi făcea partea lui de bloc cum îl tăia capul. Nu numai culori diferite, dar şi grosimi dintre cele mai variate; pe la etajul I polistirenul este de 5 cm, un etaj mai sus este de 10 cm… Aşa au şi rămas scări întregi de bloc. Adevărate peticeli, care din elicopter, mai ales din cauza culorilor, par ca zdrenţele rămase resturi prin atelierele de croitorie.

Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Reno Depo
Stand-up

Amenzi mai scumpe decât izolaţia

Cine îşi mai anvelopează părticica lui cum îl taie capul, o face pe riscul asociaţiei din care face parte. Poliţia Locală şi Primăria sunt puse în situaţia de a da amenzi. Sancţiunile pecuniare sunt aspre şi oscilează între 1.000 şi 100.000 lei, dacă omul sau asociaţia de locatari sunt prinşi că izolează fără autorizaţie.izolatie 1

Mai grav este că plata amenzii nu înseamnă că locatarul poate fi lăsat în pace. Pe dosul procesului verbal este specificat că individul trebuie să intre în legalitate. Arhitectul şef al oraşului explică faptul că „intrarea în legalitate presupune şi un raport de expertiză tehnică, ce nu ar fi fost necesar dacă omul îşi făcea lucrarea de la bun început cu autorizaţie. El trebuie să respecte ce zice raportul: fie să dea jos lucrarea dacă nu corespunde, fie să schimbe polistirenul, fie – dacă are noroc – să rămână aşa.”

Mai eficient termic cu 15%

Gradul de eficienţă al unui bloc izolat oscilează în funcţie de grosimea polistirenului folosit, de anul fabricării blocului sau de compoziţia zidului. Depinde şi de cât din bloc este izolat. O scară izolată are eficienţă mai scăzută decât blocul întreg. În medie un bloc anvelopat integral are o eficienţă cu 15% mai mare, în sensul că locatarul îşi reduce consumul la gaz cu 15 procente pe fiecare lună din an.

 Dacia Sapataoru - Biroul Urbanism, Cadastru si Energetic
Dacia Sapataoru – Biroul Urbanism, Cadastru si Energetic

„Vă pot da un exemplu concret la o clădire expertizată. Dacă înainte de anvelopare, consumul anual de căldură era de 284.093 KW/an, după izolare termică aceeaşi clădire a ajuns la 177.779 KW/an. Pentru o eficienţă maximă se tinde chiar spre un consum anual de 120.000 KW”, spune Dacia Săpătoru din cadrul aceluiaşi Birou de Urbanism, Cadastru şi Energetic.

Blocurile cu cea mai scăzută eficienţă termică sunt cele construite înainte de anul 1985. Statisticile arată că, fără a fi anvelopate, aceste clădiri consumă între 37% şi 49% din întreaga energie înregistrată la nivel rezidenţial, adică la nivelul tuturor blocurilor din Făgăraş, mai spune Dacia Săpătoru.

Unde sunt cele mai multe apartamente izolate?

În Făgăraş izolarea apartamentelor s-a făcut haotic, astfel că se înregistrează străzi sau cartiere cu multe apartamente izolate şi se înregistreză zone cu extrem de puţine anvelopări.

După ultima evidenţă a Primăriei, cele mai multe apartamente izolate figurează pe străzile 13 Decembrie şi Castanului. Din 1.966 de apartamente situate în acest cartier, 603 sunt anvelopate termic. Pe locul II este zona Tăbăcari – Tudor Vladimirescu. Din 1.819 apartamente, sunt izolate 270 dintre acestea, cel puţin aşa arată ultima evidenţă. De atunci este posibil ca izolările să fi crescut ca şi cifre.izolatie 2

A treia zonă ca şi număr de anvelopări este cea formată din străzile Negoiu – Gării, unde se înregistrează 187 de locuinţe izolate termic din 1.656 în total.
La polul opus avem cartierul Combinat, unde, cum era de aşteptat, locatarii sunt ultimii la capitolul izolări. Din 615 apartamente, numai 12 locuinţe sunt anvelopate termic.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie