Patru zile de festival, mii de vizitatori

Festivalul medieval „Zilele Cetăţii Făgăraş” a adunat mii de turişti la Făgăraş. Nu au lipsit nici micii meşteşugari ori comercianţii ambulanţi. Layout 1

Dacă în anul 2007, doar o mie de turişti vizitau cetatea, lunar, acum pragul castelului e călcat zilnic de câteva sute de vizitatori. Recordul a fost doborât în data de 15 august când au existat 1013 plătitori de bilete.

Recordurile de turişti nu înseamnă doar faimă și apreciere, ci şi bani, asta pentru că şi intrarea în cetate costă.

Spectacolele pregătite de organizatori pe scena festivalului, ofertele tentante ale meşteşugarilor şi comercianţilor, promovarea sărbătorii în județ și în țară, toate acestea au atras foarte mulţi făgărăşeni, dar şi turişti şi vizitatori din toate colțurile țării.

„Muzeul „Valeriu Literat” din cadrul ansamblului arhitectural al Cetăţii Făgăraşului a strâns un număr impresionant de vizitatori. Acest lucru s-a datorat şi programului prelungit pe care l-am stabilit pentru aceste zile, anume de la ora 8.00 la 24.00. Le mulţumim şi pe această cale celor 80 de voluntari şi oamenilor din echipa noastră care au fost foarte receptivi la tot ceea ce s-a realizat aici la muzeu”, a spus Elena Băjenaru, managerul muzeului făgărăşean.

Toţi cei care au vizitat traseul extins al muzeului din Cetatea Făgăraşului au fost impresionați, mai ales că  unele dintre exponate au fost unicat, iar poveştile despre istoria locului sunt de asemenea spectaculoase. Cele 25 de încăperi ale muzeului impresionează turiştii prin obiectele de artă expuse, prin poveştile fabuloase ce animă fiecare cameră de muzeu şi prin unicitatea multor piese ce se găsesc doar la Făgăraş. Dintre toate acestea, camera principeselor şi camera oglinzilor, recent renovate şi deschise publicului, au făcut deliciul turiștilor.

Pe lângă vizitatorii muzeului, mii de oameni s-au strâns în jurul Cetăţii Făgăraşului, în fiecare zi de festival. Printre activităţile la care au luat parte, aceştia au admirat în primele două zile ale festivalului numărul mare de artişti şi ansambluri populare din zonă care au urcat pe scenă, dar şi invitaţii de onoare.

George Rotaru a fost unul dintre ei. „Le mulţumesc celor care mi-au făcut invitaţia de a participa activ la această minunată sărbătoare. Pentru mine este o onoare că am revenit acasă, pe scena Făgăraşului. Le mulţumesc şi făgărăşenilor care m-au aplaudat şi care au venit la scenă”, declara George Rotaru imediat după spectacolul susţinut în aplauzele spectatorilor.Festival - ziua 1_12 copy

Soliştii făgărăşeni de muzică populară, ansamblurile de dansatori şi grupurile vocale au reuşit din nou să pună accentul pe frumuseţea portului popular şi pe originalitatea folclorului românesc.

Ultimele două zile de festival au fost dedicate muzicii folk, rock şi pop. Cu piesele sale, Mircea Baniciu le-a amintit sâmbătă celor prezenţi că timpul face diferenţa între melodiile cu succes artificial şi cele care sunt apreciate de generaţii la rând.

Făgărăşeanul Daniel Ignat şi trupa sa The R.O.C.K au adus un tribut legendarei trupe AC/DC, fanii acestui gen de muzică arătându-se foarte încântaţi de atmosfera creată.Festival - ziua 3_13 copy

Duminică, 24 august, în ciuda ploii care a încercat să strice atmosfera de sărbătoare,  peste 7.500 de persoane au participat la festivalul medieval.

Demgy
Amanet King Onix
Brutaria Dragus
Agromar
JTTI

„Cu siguranţă ultima zi de festival a fost un record absolut. Am estimat un număr aproximativ de 7.500 de oameni, dar cred că au fost mai mulţi. Am remarcat şi faptul că lumea a fost şi mai disciplinată anul acesta; nu am mai văzut atâtea sticle şi pahare din plastic aruncate la voia întâmplării şi nici nu a fost necesară intervenţia de urgenţă. Împreună cu colegii noştri de la Poliţia Municipală şi Poliţia Locală am format un sistem integrat; în fiecare zi au patrulat 26 de jandarmi şi poliţişti”, a declarat lt. col. Adrian Şerban.

Printre alţii, pe scena festivalului au urcat Laurenţiu, Viorel şi Mihai, constănţenii cunoscuţi sub numele de 3 Sud Est. A fost nevoie doar de câteva acorduri din piesele lor cunoscute până când publicul să intre în atmosfera de concert. Melodii lansate la începutul anilor 2000 sau mai recent au făcut deliciul publicului, tineri şi adulţi au cântat alături de trupă refren după refren.Festival - ziua 4_07 copy

După mai bine de o oră, atmosfera a devenit de-a dreptul incendiară, publicul aplaudând intens apariţia pe scenă a unui alt artist în mare vogă: Smiley. Indiferent dacă a cântat în limba română sau în engleză, melodiile lui Smiley erau bine cunoscute şi fredonate de cei prezenţi.

Festival - ziua 4_13 copy

Reacţia admiratorilor, numărul spectatorilor şi atmosfera specială l-au impresionat pe cântăreţ, altfel nu se explică de ce, la final, Smiley a revenit pe scenă cântând mai multe piese la cererea publicului.

Chiar dacă a fost luat cu asalt de fani pentru autografe şi fotografii, Smiley a avut răgaz să-i salute şi pe cititorii noştri.

Layout 1

Ploaia a amenințat fiecare zi a festivalului, fără a reuși să îndepărteze făgărășenii de la scenă, din cetate sau de la terase. Spectacolul cu focul de artificii a pus capăt celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Medieval. „Făgăraşul a aniversat 723 de ani de la prima atestară documentară. Mulţumesc tuturor făgărăşenilor pentru implicare şi pentru participarea la acest festival. Vă doresc mulţi ani tuturor”, a încheiat primarul care, exact la miezul nopţii,  a închis festivalul cu mult aşteptatul spectacol de artificii.

Autorităţile au ţinut, de asemenea, să mulţumească Serviciului de Ambulanţă, Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi Municipale, Casei de Cultură, Muzeului Valer Literat, sponsorilor şi tuturor celor ce au contribuit la reuşita festivalului.

Evenimentul a fost imortalizat în fotografii sugestive de colaboratorul nostru, Cristian Ramba. Le găsiţi în galeria foto realizată aici.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie