Pensie de 1.500 lei, loc sigur în azil!

Autorităţile locale vor să concesioneze prin licitaţie publică activitatea de administrare a azilului de pe strada Verde. Clădirea este gata de o bună perioadă de timp, dar nu poate primi vârstnici pentru că nu este mobilată şi nu are personal angajat. Firma sau ONG-ul care va câştiga licitaţia va trebui să aducă dotări de peste 100.000 de euro şi să facă angajări de personal.

Cine ia azilul poate să facă o afacere de pe urma lui, dar poate la fel de bine să aducă şi bani de acasă, dacă nu găseşte vârstnici cu pensii serioase. Noul administrator va încasa toate beneficiile de pe urma pensionarilor care vin la azil, dar în schimb va fi obligat să păstreze 10 locuri din cele 48 pentru cazurile sociale ale Făgăraşului, chiar dacă nu va câştiga nimic de pe urma lor. „Cei 10 făgărăşeni pe care Primăria prin Serviciul de Asistenţă Socială va decide să-i interneze acolo sunt acceptaţi chiar dacă au un venit cu mult sub necesarul îngrijirii lor lunare. Aceasta este condiţia pusă de noi în caietul de sarcini al licitaţiei. O evaluare minimă arată că îngrijirea lor în cămin pe un an întreg se ridică undeva la 68.000 lei,” a explicat viceprimarul Cătălin Cârje.

Restul ,,clienţilor” trebuie să aibă venituri de aproximativ 1.500 lei/lună pentru ca activitatea azilului să devină rentabilă. ONG-ul care va prelua administrarea căminului de bătrâni are dreptul de a interna şi persoane din afara oraşului, pentru că dacă i se impun numai făgărăşeni, iar aceştia au venituri mici, administratorul va ieşi în pierdere.

Investiţie de peste 100.000 euro

Azilul este compus din 23 de dormitoare a câte două locuri, 2 dormitoare speciale de câte un loc, 25 de băi, o magazie de depozitare haine, o sală de mese, biroul directorului, secretariatul, un vestiar, o cameră de depozitat veselă, una de spălat vase. Mai are o cameră de consultaţii şi o sufragerie. La ora aceasta bate vântul prin toate!

Câştigătorul licitaţiei trebuie să le doteze cu mobilier în sumă de 139.000 lei. Suma este mică în comparaţie cu dotările independente care costă 326.000 lei, adică de la telefoane, calculatoare, tărgi şi lenjerie de pat şi până la linguri, furculiţe şi oale de inox! Odată aduse aici, administratorul azilului este liber să-şi angajeze ce personal doreşte şi rămâne la Făgăraş conform contractului 5 ani. Singura lui grijă este… să nu dea faliment! Dacă mai are intenţia să prelungească acest contract poate formula o cerere de prelungire către Primărie cu o jumătate de an înaintea expirării lui.

Tot în sarcina concesionarului mai cade şi plata lunară a utilităţilor (apă, gaz, energie electrică, telefonie şi cablu), precum şi achitarea impozitului anual pentru azilul de pe strada Verde.

Poate participa la licitaţia organizată de primărie orice organizaţie-non profit din ţară sau străinătate. Cele care şi-au manifestat interesul până acum pentru căminul de persoane vârstnice din Făgăraş sunt un ONG din Sânpetru – judeţul Braşov, care administrează un azil similar acolo şi un ONG din Morpod – şudeţul Sibiu, care de asemenea administrează un azil pe raza judeţului vecin. Cristina Cornilă

 


Apreciază
Distribuie