Percheziții în Brașov, București și alte patru județe, la persoane suspectate de înşelăciune. Prejudiciul: 1,5 milioane de lei

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1 pun în executare 20 de mandate de percheziţie domiciliară şi 9 mandate de aducere, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Galaţi, Dâmboviţa, Braşov şi Giurgiu, într-un dosar penal de înşelăciune.

„În fapt, în cursul anului 2023, nouă persoane ar fi indus în eroare 12 persoane vătămate (societăţi comerciale ce funcţionează în Bucureşti şi în judeţul Ilfov), cu privire la posibilitatea de a le achita contravaloarea unor mărfuri prin emiterea de instrumente de plată (CEC-uri şi bilete la ordin), pentru care nu ar fi asigurat disponibilul la momentul ajungerii la scadenţă. Din cercetări, s-a stabilit că prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.500.000 de lei”, a precizat Poliţia Capitalei, miercuri.

Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, cele nouă persoane vizate vor fi duse la audieri la sediul SICE Sector 1. Acestea sunt suspectate că se prezentau sub identităţi false sau sub numele administratorilor a două firme din domeniul comerţului şi al construcţiilor, pentru a putea cumpăra materiale precum produse siderurgice (tablă, ţeavă, şuruburi), cărămidă, adezivi, îngrăşăminte chimice, aparate de aer condiţionat, panouri fotovoltaice, echipamente de protecţie (căşti, bocanci, ochelari), echipamente electrice (cabluri, prize, boilere). Suspecţii stabileau 30, 45 sau 60 de zile data scadenţei prin ordinele de plată şi la termen nu se primeau banii, afirmă sursele citate.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat în perioada septembrie-noiembrie 2023, iar produsele „cumpărate” erau apoi revândute, mai ieftin decât preţul pieţei.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune.

Acţiunea a beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi de sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Dâmboviţa, Galaţi şi Braşov.


Apreciază
Distribuie