Porumbelul de 6.000 de euro

Acesta este porumbelul care i-a adus proprietarului 5.700 euro

Acesta este porumbelul care i-a adus proprietarului 5.700 euro

Un porumbel din Făgăraş, care a câştigat un concurs internaţional, se află astăzi în China, după ce a fost cumpărat la o licitaţie publică de un om de afaceri chinez umit de calităţile sale.

Porumbelul s-a născut anul trecut în crescătoria columbofilului Sorin Zamfir, care conduce Asociaţia Columbofilă Braşov, filiala Făgăraş. Se numeşte „Porumbelul AS” pentru că a ieşit pe locul I la Columbodromul Internaţional FCI Arad, adică o competiţie columbofilă de talie internaţională care s-a organizat în vestul ţării.

„La Columbodromul internaţional au participat 1.200 de porumbei din zece state, printre care China, Anglia, Spania, Olanda, Franţa, Ungaria şi altele. Concursul presupune că se trimit porumbeii când sunt pui, se cresc şi se antrenează acolo toamna. Au fost cinci concursuri desfăşurate în timpul Columbodromului, iar porumbelul meu a luat locul I”, mărturiseşte Zamfir.

Succes răsplătit
Succesul porumbelului i-a adus proprietarului său 5.700 de euro. Premiul pentru câştigarea competiţiei a fost de 2.200 euro. De altfel, porumbelul s-a dovedit a fi mai bun decât ceilalţi 1.199 de porumbei voiajori participanţi.
Din vânzarea lui făgărăşeanul a mai obţinut alţi 3.500 euro. „După concurs a avut loc o licitaţie; unul dintre participanţi, un chinez, l-a adjudecat cu 3.500 euro, aşa că acum porumbelul se află în China”, mai spune Sorin Zamfir.
La Columbodrom fiecare participant în concurs putea trimite cel mult zece porumbei.

Făgărăşeanul a trimis unul singur şi a avut bucuria să fie chiar proprietarul porumbelului câştigător. Pasărea are în pedigree mulţi porumbei campioni: „mama este din Belgia şi este soră cu mulţi câştigători de locul I şi porumbei AS, iar tata este din Germania, de asemenea nepot din locul 3 Naţional AS Germania şi din locul 1 din 10.000 porumbei la un concurs naţional.”

aşa sunt duşi porumbeii spre localitatea de lansare
aşa sunt duşi porumbeii spre localitatea de lansare

După ce a prins gustul succesului, Zamfir este hotărât să participe şi anul acesta la Columbodromul arădean, de această dată cu doi pui, taxa de înscriere pentru fiecare porumbel participant în concurs fiind de 75 de euro.
La rândul lui şi făgărăşeanul a cumpărat porumbei de clasă, însă nu la preţuri exorbitante. „Am cumpărat mulţi cu 500-600 euro, iar cel mai mare preţ, de 1.500 euro, l-am plătit pentru o femelă ce a venit de trei ori din Germania de la 960 km în prima zi de concurs. Din păcate nu s-a dovedit a fi o bună reproducătoare, riscul meseriei…”

Palmaersul crescătoriei lui Zamfir arată însă că a avut totuşi riscuri minime cu pasiunea sa, pentru că porumbeii săi au ieşit de 3 ori campioni naţionali, de 3 ori vicecampioni naţionali, au luat două locuri III la nivel naţional şi mai multe locuri I  la concursuri de la 100 la 1.000 km. Cu toate acestea, Zamfir nu creşte anual mai mult de 70 de porumbei, în comparaţie cu columbofilii făgărăşeni care ţin cu sutele.

Isoplus Special - Pasti
Florian Shaorma - Pasti
Demgy
Proaspat Alb
Logiscool
Sezar Forest - soferi profesionisti

Cele mai lungi zboruri, din Praga
Sorin Zamfir a fost ales şi secretar al Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România (9.000 de membri). Are doi ani vechime în această funcţie; ştie despre porumbei câte-n lună şi stele… În fiecare săptămână ţine contul zborurilor de antrenament şi de concurs ale columbofililor înscrişi în asociaţie.

Până acum au fost patru lansări în ţară pentru porumbeii maturi, dintre care primele două la Turda, următorul la Huedin, iar ultimul la Sărmăşag în judeţul Sălaj. Crescătorii îşi îmbarcă porumbeii de lângă stadionul municipal, aceştia sunt duşi până în localităţile de lansare şi apoi lăsaţi să zboare liberi până acasă. Contează să ajungă primii la porumbar. Drumul lor la întoarcere, orientarea spaţială şi busola magnetică din creierul păsărilor rămân un mister.
Următoarele două lansări se vor face din Ungaria de la o distanţă de 300 km (aerian), apoi tot din Ungaria sunt lansaţi de la 530 km dintr-o altă localitate. Pe listă figurează 3 lansări şi din capitala Slovaciei, Bratislava, iar apoi mai are loc o ultimă lansare tot din Ungaria de la 530 km distanţă.

„Zborurile din Ungaria şi Slovacia – 5 la număr – contează pentru concursul de fond, iar pentru cel de maraton vor fi alte 3 zboruri de la Praga din Cehia, deci de la o distanţă de 950 km. Acestea se vor desfăşura cu intervale de trei săptămâni între ele”, explică Zamfir.

Anul trecut locul I pe zona Făgăraşului la proba de fond a fost luat de Mihai Popa din Sâmbăta de Jos, iar la proba de maraton locul I a fost obţinut de Gheorghe Şendruc, care a ieşit şi campion judeţean la această categorie.
În Făgăraş şi satele învecinate sunt 44 de crescători de porumbei înscrişi în asociaţie, iar toată asociaţia judeţeană numără 270 de columbofili.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie