Premieră! Secție pentru pacienții cu arsuri grave, la Brașov, datorită unui medic

foto: dr. Dan Grigorescu

Spitalul Clinic de Urgență Brașov are de astăzi o secție pentru pacienții cu arsuri grave, datorită medicului Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă. Noul sector face parte din Compartimentul de Arsuri din structura secției condusă de acesta.

Compartimentul îndeplinește, începând de acum, toate condițiile pentru a fi acreditat ca Unitate de Arși, prima din țară după cea din București. Amenajarea și dotarea acestuia s-au realizat cu ajutorul firmei Losan, care a oferit o sponsorizare în valoare de 74.000 de euro.

„În urmă cu vreo patru luni, fără să îi fi cerut, o multinațională îmi oferea, în calitatea mea de șef al secției de chirurgie plastică din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, o sponsorizare, care mie, neobișnuit cu astfel de gesturi spontane, mi-a părut importantă. Sponsorul a lăsat la aprecierea mea modul în care voi folosi banii respectivi, ceea ce am și făcut, cu acordul explicit al acestuia”, a mărturisit doctorul, pe Facebook.

Structura, care ocupă o suprafață de 81,45 mp, este complet izolată de restul spitalului și oferă posibilitatea tratării a doi pacienți cu arsuri grave. Inaugurarea acesteia s-a făcut în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

„Aceste două paturi sunt foarte importante pentru Sistemul Național de Paturi de Mari Arși. Cu cele din Brașov avem acum 13. A fost o investiție a sponsorilor și a Spitalului Județean cu sprijinul tuturor, semn că se poate”, a declarat Pintea după vizitarea secției.

Florian Shaorma
Monumente funerare
curatare tapiterie
Proaspat Alb
Demgy
Amanet King Onix
Moveos

Sectorul pentru Arși Grav are două saloane, fiecare cu câte un loc, dotate cu echipamente echivalente celor din secțiile de terapie intensivă. Fiecare salon dispune de un dispozitiv de purificare și sterilizare a aerului, ambele mai fiind echipate cu un sistem de monitorizare video ce poate fi accesat și de la distanță. De asemenea, mai dispun de o targă specială de transport al pacientului (care permite inclusiv efectuarea băii terapeutice, în anumite condiții), un elevator de tip Invacare și un dermatom Aesculap.

Înainte de modernizare, pacienții erau tratați în secția ATI, fie într-o „rezervă” de două locuri, fie în saloane de câte șase paturi, astfel încât izolarea lor nu era posibilă nici în cadrul saloanelor, nici din punctul de vedere al circuitelor medicale, acestea lipsind cu desăvârșire.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie