Primăria arată ce s-a întâmplat cu cei 1.800.000 de lei. Toți consilierii și-au dat votul

Scandalul celor 1.800.000 de lei, care trebuiau transferați din creditul contractat pentru realizarea ocolitoarei municipiului la modernizarea străzii Doamna Stanca, este departe de a se fi încheiat.

Primăria a reacționat miercuri printr-un comunicat de presă în urma acuzațiilor făcute pe rețelele de socializare atât de făgărășeni, cât și de unii membri ai partidelor politice, la adresa primarului Gheorghe Sucaciu.

Instituția susține că informațiile apărute în spațiul public sunt departe de adevăr și explică unde a mers suma de bani, contrazicându-i pe consilierii care au sugerat în mediul online că a dispărut din bugetul local. În comunicat se arată că toți consilierii au aprobat în unanimitate două hotărâri, în august 2017, ca peste 800.000 de lei, respectiv în septembrie 2017, ca 600.000 de lei să fie folosiți pentru rectificări bugetare și investiții.

De asemenea, sumele primite de Municipiul Făgăraș din cotele defalcate din impozitul pe venit, au fost diminuate cu 11 milioane de lei, față de anul precedent, după ce Guvernul a redus cota de impozit pe venit de la 16% la 10%, „cu implicații grave asupra funcționării Primăriei Făgăraș”, se mai arată în comunicatul de presă.

Instituția condusă de Gheorghe Sucaciu mai afirmă că, după ce Guvernul a pus în cârca autorităților locale din toată țara cheltuielile sociale pentru persoanele cu handicap, „veniturile bugetului local provenite din impozitul pe venit au fost mai mici decât în 2018, și a rezultat un deficit al bugetului de 15.060.000 lei. Astfel, s-a luat decizia ca tranșa din credit care trebuie trasă de la bancă în anul 2019 în valoare de 1.858.000 lei, să fie folosită pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca”.

Despre nerealizarea centurii ocolitoare, Primăria Făgăraș spune că, deși s-au făcut demersuri pentru transferul drumului în proprietatea municipiului, acestea s-au oprit în septembrie 2018 când Ministerul Transporturilor nu a mai oferit niciun răspuns.

Redăm mai jos comunicatul de presă integral

„Reabilitarea străzii Doamna Stanca a devenit un subiect extrem de dezbătut pe rețelele de socializare. Din nefericire, multe dintre afirmațiile celor care ar trebui să fie informați cu privire la acest subiect, sunt departe de adevăr. Pentru a preveni astfel de situații și pentru informarea corectă a făgărășenilor, vă transmitem următoarele informații:

În anul 2017, prin HCL 136 din 5 iulie, s-au aprobat indicatorii economici pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca și s-a alocat din bugetul local  suma de 1.800 000 de lei pentru această investiție.

Întrucât procedurile de licitație s-au întins pe o perioadă mai lungă de timp, prin HCL 177 din 31.08.2017 s-a luat suma de 814.590 lei, iar prin HCL 194 din 28.09.2017, s-a luat suma de 600 000 de lei, ambele sume fiind redirecționate către alte obiective de investiții.

Menționăm că ambele hotărâri prin care s-au retras bani de la obiectivul strada Doamna Stanca, au fost adoptate cu votul tuturor consilierilor locali prezenți la ședință.

JTTI
True Energy
Amanet King Onix
Qi Meridian
Leloland
Autopel
Monumente funerare
Florian Shaorma

În anul 2018, pe fondul reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, sumele primite de Municipiul Făgăraș din cotele defalcate din impozitul pe venit, au fost diminuate cu 11 milioane de lei, față de anul precedent, cu implicații grave asupra funcționării Primăriei Făgăraș. Tocmai datorită acestor constrângeri bugetare, la finalizarea procedurii de licitație pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca, s-a luat hotărârea ca încheierea contractului să se facă în două etape, respectiv proiectare și execuție. Astfel, pe lista de investiții a anului 2018 a fost prinsă suma de 369 000 lei pentru proiectarea lucrării de reabilitare.

Datorită economiilor făcute pe procedura de licitație, prin HCL 66 din 12.03.2018, s-a disponibilizat suma de 250 000 lei de la obiectivul Reabilitare strada Doamna Stanca, iar acești bani au fost folosiți pentru imobilele expropriate.

Menționăm că și această hotărâre s-a luat cu voturile tuturor consilierilor prezenți. Astfel, pentru obiectivul reabilitare strada Doamna Stanca, a rămas suma de 119.000, exact contravaloarea proiectării.

În anul 2019, datorită faptului că în sarcina administrației publice locale au fost trecute cheltuielile sociale pentru persoanele cu handicap, iar veniturile bugetului local provenite din impozitul pe venit au fost mai mici decât în 2018, a rezultat un deficit al bugetului de 15.060.000 lei. Astfel, s-a luat decizia ca tranșa din credit care trebuie trasă de la bancă în anul 2019 în valoare de 1.858.000 lei, să fie folosită pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca.

Menționăm că suma programată la tragere anul acesta, dacă nu va fi folosită în cursul acestui an, va fi reprogramată începând cu anul 2021, în funcție de sumele disponibile pentru autorizare din acel an, ceea ce înseamnă că există posibilitatea pierderii acestei sume de 1 858 000 de lei și punerea în pericol a creditului.

De asemenea, referitor la ocolitoarea Făgărașului, în urma demersurilor făcute de Primăria Făgăraș,  Minsterul Transporturilor a transmis Primăriei Făgăraș, prin adresa 4642/ 10.04.2017 acordul pentru transmiterea acestui drum din domeniul public al statului și administrarea CNAIR S.A., în domeniul public al Municipiului Făgăraș și administrarea CL Făgăraș (ANEXA 1).

A urmat o lungă  perioadă de comunicare cu Instituția Prefectului și Ministerul Transportului pentru pregătirea Proiectului de Hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea acestui drum din domeniul public al statului și administrarea CNAIR S.A., în domeniul public al Municipiului Făgăraș și administrarea CL Făgăraș.

În anul 2018 prin adresa Ministerului Transportului cu nr. 29 588 / 11.09.2018, Primăria Făgăraș a primit răspunsul că a fost elaborat un proiect de hotărâre având ca obiect cele solicitate, iar acest act se află pe circuitul intern de avizare al Ministerului Transportului (ANEXA 2).

Din luna septembrie și până în prezent, Primăria Făgăraș NU a mai primit niciun alt răspuns de la Ministerul Transportului.

Menționăm că această hotărâre de guvern este  singura piedică în calea realizării ocolitoarei Făgărașului, piedică care, din nefericire, pune în pericol nu doar realizarea  acestui drum, ci mai multe proiecte cu finanțare europeană ale Municipiului Făgăraș”.


Apreciază
Distribuie