Premieră județeană la Spitalul Făgăraș. Roboți care distrug bacteriile, cumpărați din SUA

Spitalul municipal Făgăraș începe lupta cu bacteriile, după ce a achiziționat doi roboți fabricați în Statele Unite ale Americii, fiind a doua unitate din țară care i-a pus în funcțiune.

Roboții cu ultraviolete, numiți de americani Zoe și Pauletta, sunt de dimensiunea unor aspiratoare profesionale și au fost concepuți special pentru distrugerea bacteriilor şi a viruşilor rezistenţi la antibiotice. Practic un angajat al spitalului îi pornește și părăsește obligatoriu încăperea, iar ei își fac singuri treaba. Sunt de 7 ori mai eficienți şi cu 23% mai rapizi decât metodele tradiţionale de dezinfecţie, un singur aparat având nevoie de doar 5-10 minute pentru a derula întregul proces.

Aceștia au ajuns în municipiul nostru în baza unui Acord Cadru încheiat anul trecut de unitatea medicală cu Ministerul Sănătății. Investiția ajunge la 1.788.000 de lei și Primăria Făgăraș, ordonatorul principal de credite al spitalului, a contribuit cu 10% din valoarea totală.

Începând de astăzi, „Dr. Aurel Tulbure” este al doilea spital din țară și singurul din județul Brașov care deține acest tip de aparatură pentru dezinfectarea sălilor de operații și nu numai. Un astfel de echipament mai există doar la spitalul „Victor Babeş” din Capitală, iar Institutul „Marius Nasta” din București urmează să primească.

Sunt extrem de necesari în România având în vedere că oamenii ajung la spital cu o problemă de sănătate şi se externează cu mai multe din cauza infecţiilor nosocomiale.

„Este o noutate pe plan mondial, este adus din Statele Unite și această structură a apărut ca urmare a unor brevete făcute de cercetători americani. În principiu, acest echipament folosește lumina ultravioletă de tip C (…) este exact lumina ultravioletă care niciodată nu trece de bariera stratosferică. Această echipă americană a reușit să aducă acest fenomen pe pământ, în camerele și locurile pe care noi ne interesează. (…) Rezultatele acestui robot sunt excepționale, vizavi de încărcăturile microbiene și bacteriene pe care le întâlnim inclusiv în spitale”, spune Mircea Hideg, directorul tehnic al firmei care reprezintă producătorul în România.

Conducerea spitalului municipal a luat decizia de a-i achiziționa pe Zoe și Pauletta în urma unei conferințe de specialitate.

Florian Shaorma
Proaspat Alb
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Zambete la cafea - Maria Visu
Mobila SH

„La fel ca Ministerul Sănătății, suntem interesați de acest program de combatere a infecțiilor nosocomiale și am considerat că trebuie să-i aducem și la Făgăraș. Anul trecut în octombrie am fost invitată la conferința de microbiologie care a avut loc la Sibiu. A doua zi, după ce am văzut prezentarea acestor roboți, am trimis directorul medical – la vremea respectivă doamna dr. Mihaela Pandrea – pentru a vedea acești roboți și, imediat după ce s-a întors, am început această procedură de achiziționare”, a declarat Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al spitalului, în cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi.

Primarul Gheorghe Sucaciu afirmă că noile dotări ale unității sanitare sunt pentru toți pacienții din Țara Făgărașului.

„Aducerea acestor doi roboți demonstrează faptul că Primăria Făgăraș împreună cu Consiliul Local se îndreaptă spre dotarea și modernizarea infrastructurii sanitare. (…) În viitor, așa cum se și vede, intră în toate proiectele de dotare și modernizare, vine cu cofinanțările necesare (…) pentru toți cetățenii, nu numai din Făgăraș ci din toată Țara Făgărașului”, spune Sucaciu.

Înainte de a ajunge în România, invenția americanilor a ajutat la dezinfectarea a peste 6 milioane de încăperi din spitalele de pe ocean.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie