Primăria Avrig – lider CultTour

Primăria oraşului Avrig, în calitate de lider al proiectului european CultTour, a propus patru proiecte la finalul cărora vechiul monument baroc, emblemă a oraşului, va deveni atracţie turistică, iar întregul oraş va avea multe de oferit vizitatorilor. Datorită unicităţii sale, Avrigul a fost selecţionat ca locaţie-pilot.

Primăria Avrig a propus un masterplan de dezvoltare turistică sustenabilă pentru întreaga zonă pe cinci direcţii esenţiale: turismul cultural, turismul montan, turismul rural interetnic, turismul care promovează frumuseţile naturale şi turismul de agrement acvatic.

CultTour este un Proiect în cadrul Programului de Cooperare Teritorială din Sud Estul Europei.  Implementarea proiectului se desfășoară în perioada ianuarie 2011 –  decembrie 2013, iar suma totală de finanțare a proiectului se ridică la aproximativ 2.500.000 de euro.

CultTour urmărește implementarea unor strategii de conservare și valorificare a locațiilor de patrimoniu cultural, respectiv grădini și spații în aer liber, oferindu-le o utilizare contemporană, păstrând în același timp acel „genius loci” caracteristic.

Proiectul se bazează pe faptul că nevoia de oferte turistice profesionale și de un personal bine educat, după standarde inter-naționale, este în continuă creștere în Europa de Sud Est. Prin urmare, CultTour dorește să se adreseze acestei nevoi, prin crearea de scenarii și strategii pentru o dezvoltare bine adaptată a turismului, bazată pe principii de sustenabilitate și economie regională.

Firma servicii renovare
Moveos
Agromar
JTTI
Demgy
Proaspat Alb

Pentru a identifica nevoile regionale, au fost alese locații pilot în patru țări – Bulgaria, Grecia, Italia și România – iar municipalitățile implicate vor analiza acțiunile locale, infrastructura și planificarea de mediu, cât și participarea oamenilor.

schita CultTourStudiile de fezabilitate și conceptele model de reutilizare pentru locațiile pilot constituie o activitate de bază în plus pentru un venit din turism stabil și pe termen lung. În plus, module specifice sectorului pentru grădinari, constructori, meșteșugari și personalul angajat în industria turismului vor fi oferite de trei dintre partenerii proiectului sub forma unor programe post-grad, inclusiv un curs universitar online pentru arhitecți peisagiști. Pentru a împământeni proiectul în regiuni, se vor ține workshop-uri cu privire la aspectele conservatoare și cele turistice regionale, integrând astfel planificarea urbană, locală și de mediu a municipalității.

Oraşul Avrig are calitatea de lider al proiectului, iar partenerii acestuia sunt Consiliul Judeţean Sibiu, Fundaţia „Samuel von Brukenthal”, Universitatea pentru Ştiinţe Aplicate din Krems (Austria), Universitatea Tehnică din Berlin (Germania), Universitatea de Ştiinţe Agricole Viena (Austria), oraşul Alexandroupolis (Grecia), oraşul Apulia (Italia), oraşul Veliko Tarnovo (Bulgaria) şi Ministerul Culturii şi Turismului din Tirana (Albania).

Primarul oraşului Avrig, Arnold Klingeis a declarat: „Avrigul are onoarea să fie locaţie-pilot pentru România în cadrul acestui proiect, şi să cristalizeze  acele recomandări care să le fie utile multor comunități din România și Europa care vor să pună în evidenţă obiectivele turistice şi istorice din localităţile lor”.


Apreciază
Distribuie