Programul „Energie Locală”

Construirea unui Centru Pentru Energie Regenerabilă la Avrig  jud. Sibiu reprezintă o acţiune de pionierat, puternic ancorată în tendinţele actuale care au  la bază prioritatea producerii energiei din surse regenerabile.

logoPrimăria Avrig a dezvoltat cadrul de acţiune propice acestui demers şi se preocupă permanent de implementarea primului Model Integrat pentru Comunităţile Eficient Energetice din ţară. Crearea unui cadru de cercetare prin implicarea unor parteneri de valoare din domeniu determină atragerea de iniţiative, de propuneri de proiecte, de  inovații tehnologice care ridică valoarea iniţială a programului şi permit transferul de bune practici. Este posibilă, în aceeaşi măsură, şi multiplicarea programului la altă scară, cu adaptările necesare cadrului în care este implementat.

Un prim rezultat al implicării cercetării este bioreactorul Assmann, al cărui principiu de funcţionare are la bază procesul de fermentaţie al culturilor de plan-te energetice şi a deşeurilor biologice prin folosirea diferitelor categorii de alge, cu absorbţia  CO2, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon din atmosferă. Această tehnologie de producere a energiei regenerabile ce se doreşte a fi implementată la Avrig, este prima din lume care îşi aduce  contribuţia la reducerea CO2 din atmosferă, având un impact pozitiv asupra mediului.

Modelul integrat propus de  Primăria Avrig conferă o interdependenţă avantajoasă între exploatarea raţională a resurselor şi a mediului înconjurător, relansarea economică a comunităţilor locale şi crearea unui impact pozitiv în agricultură prin cultivarea plantelor energetice, crearea de noi locuri de muncă, creşterea calităţii vieţii şi prevenirea vulnerabilităţilor climaterice. Programul pro- pune realizarea unei sinergii între nevoi, resurse şi impact.

Diversitatea consumatorilor din oraşul Avrig, consumatori casnici şi industriali, consumatori urbani şi rurali, la care se adaugă consumatorii temporari rezultaţi din activităţile turistice din zonă, ne determină ca prin acest Model Integrat să facem o corelare între medii diferite şi să răspundem satisfacerii acestei diversităţi prin  complexitatea proiectelor introduse în programul Energie Locală.

În acelaşi timp, potenţialul zonei oferă posibilitatea producerii energiei electrice şi termice din biomasă, biogaz, solar şi hidro. Zona submontană în care este situat oraşul Avrig ne permite cultivarea plantelor energetice, revigorând astfel un domeniu important – agricultura, creând locuri de muncă şi participând la integrarea socială a unor categorii defavorizate.

Proaspat Alb
Second hand & outlet
Florian Shaorma
Amanet King Onix
Fantanita Craiesei
Demgy
Spalatoria GPC

Primăria oraşului Avrig este afiliată la programe precum     INTERREG IV C, IEE – Intelligent Energy Europe, URBACT II şi  a dezvoltat parteneriate directe cu institute de cercetare în domeniu şi universităţi prestigioase din România.

Datorită complexităţii programului nostru, fiecare etapă ne-a determinat să dezvoltăm o abordare strategică tot mai accentuată. Astfel, la nivel de implementare a programului, a fost creat un consorţiu care acordă un suport logistic societăţii SC ENEV SRL, societate a Primăriei, care are misiunea implementării proiectelor din cadrul programului. Astfel, Centrul pentru Energie Regenerabilă al oraşului Avrig se transformă inevitabil într-un Centru de Bune Practici în domeniul surselor de energie alternativă.

Pentru realizarea acestui obiectiv strategic – nu doar pentru comunitatea noastră, dar mai ales pentru replicarea eficientă a proiectului la scară naţională şi capitalizarea beneficiilor aduse statului român – Primăria Avrig a solicitat imperativ necesitatea de a fi declarată Program Naţional Pilot în domeniul energiei regenerabile.

Nu în ultimul rând, doresc să reiterez că programul nostru creează valoare adăugată patrimoniului naţional ştiinţific, contribuie la reducerea dependenţei de importurile energetice ale României, constituie un avantaj competitiv în relaţiile internaţionale şi, nu în ultimul rând, contribuie cantitativ şi calitativ la redresarea economică a României.

 
Mirela Petrar
Coordonator Program Energie Locală
Birou Proiecte cu Finanțare Internațională

 


Apreciază
Distribuie