Primăria Făgăraș scapă de birocrație: cereri procesate rapid, cozi reduse la ghișee, documente urmărite în timp real

Serviciul de Taxe şi Impozite Făgăraş

Făgărașul scapă de birocrația din primărie și de la serviciile publice subordonate, cu ajutorul fondurilor europene. Implementarea proiectului, cu o valoare totală de peste 2,2 milioane de lei, a început deja și trebuie finalizată în cel mult 2 ani și jumătate.

Autoritățile promit că, până cel târziu în noiembrie 2021, procedurile administrației publice locale vor fi simplificate, iar cozile de la ghișee și timpul de răspuns pentru solicitări se vor reduce.

Cetățenii vor putea depune cereri online și vor avea posibilitatea să urmărească parcursul acestora până la ieșirea din instituție, dacă își vor crea un cont pe platforma digitală. Practic, aceasta va fi asemănătoare cu cea folosită de firmele de curierat, care oferă posibilitatea clienților să vadă unde este coletul cu produsele comandate.

Procesul documentelor va fi urmărit și de funcționarii publici, care nu vor mai putea găsi scuze în cazul în care nu își fac treaba. Dacă angajații statului nu respectă termenele pentru eliberarea acestora, programul va impune automat sancțiuni. Acestea nu vor putea fi șterse nici măcar de către superiorii lor, astfel că funcționarilor li se vor putea reține bani din salarii.

În următoarele aproximativ șapte luni urmează să fie efectuate analize, pentru a se stabili în ce departamente ale Primăriei Făgăraș poate fi implementat proiectul.

Proaspat Alb
Demgy
Firma servicii renovare
Spalatoria GPC
Florian Shaorma
curatare tapiterie
Agromar
Victoria Federal IFN

„Activitățile care se vor desfășura în lunile imediat următoare vor fi două analize – una de business și una de nevoi – în urma cărora va fi configurată o platformă IT, care va ajuta cetățenii să interacționeze mai bine cu funcționarii publici ai municipiul Făgăraș. Se vor eficientiza procesele administrative, se vor putea urmări solicitările care se depune online, răspunsul la aceste solicitări, se vor putea colecta date cu mai mare ușurință de către funcționarii municipiului Făgăraș și structurile care compun Primăria Făgăraș. De asemenea, se vor eficientiza timpii de răspuns la solicitările cetățenilor”, spune Florina Peptea, managerul proiectului.

Anunțul demarării implementării programului „Administraţie publică împreună cu cetăţenii” a fost făcut ieri, într-o conferință de presă organizată la Casa de Cultură, unde au participat și făgărășenii care au avut întrebări în privința funcționării sistemului.

Proiectul are o valoare totală de 2.257.801,75 lei. Din această sumă, 1.919.131,50 lei sunt nerambursabili, din Fondul Social European (85%), 293.514,21 lei sunt bani nerambursabili din bugetul de stat (13%). Municipalitatea contribuie cu restul de 2% din suma totală, adică 45.156,04 lei.

Proiectul ”Administraţie publică împreună cu cetăţenii” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. (Cod SIPOCA/SMIS2014: 565/126332)


Apreciază
Distribuie