,,Pro Boholţ” – arta se mută la sat

Începe o nouă tabără de pictură la Boholţ. Este al patrulea an consecutiv când în casa lui Vasile Joantă, un fiu al Boholţului, se desfăşoară tabăra anuală pentru artiştii plastici din România. Marţi, 23 iunie, este ziua de debut a taberei.

La ora 17.30 toată lumea este invitată la căminul cultural din sat pentru a asista în primul rând la deschiderea expoziţiei cu picturile şi sculpturile realizate anul trecut, iar apoi la cuvântul de deschidere al inginerului Joantă pentru ediţia taberei de anul acesta.

Primele două zile ale taberei ,,Pro Boholţ” se suprapun cu manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sânzienelor, astfel încât a fost realizat un întreg program pentru locuitorii satului în zilele de marţi şi miercuri in colaborare cu preotul Ioan Paroş.

Boholt

Anul trecut 7 artişti plastici din ţară au venit în luna iunie la Boholţ, din Bucureşti, Galaţi, Târgovişte şi Iaşi.

Moveos
Agromar
Demgy
Victoria Federal IFN
JTTI
Amanet King Onix

Lucrările lor, făcute acolo, au fost prezentate în 24 iunie la Muzeul ,,Valer Literat”. Apoi, sculpturile şi picturile au rămas în patrimoniul colecţionarului Vasile Joantă. Acesta, ca în fiecare an, le expune în diferite oraşe din ţară (în muzee şi galerii de artă) şi le tipăreşte într-un catalog.

Asta este înţelegerea în fiecare an: artiştii petrec gratis la Boholţ două săptămâni, iar operele lor rămân în posesia proprietarului imobilului. Anul acesta în tabără vor veni tot 7 artişti: 5 din România, 2 din Polonia.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie