Profesorul care a găsit centrul României în curtea UPRUC-ului

Primul om din România, care a descoperit că centrul ţării este în Făgăraş, a fost prezent vinerea trecută în muncipiu, onorând invitaţia Colegiului ,,Radu Negru” la Simpozionul Naţional de Fizică. Prof. univ. dr. ing. Alexandru Boroiu a avut dintotdeauna suspiciuni că centrul ţării ar fi la Dealu Frumos şi prin anul 2008 a început cercetările. Doi ani ani mai târziu era lucru confirmat: punctul zero al statului român este în interiorul societăţii UPRUC CTR.

După intrarea României în Uniunea Europeană din 2007, primul studiu al profesorului a fost să calculeze centrul Uniunii Europene, care se mutase cu circa 100 de kilometri mai la sud, datorită intrării ţării noastre în structura continentală. Nu trebuie confundat cu centrul Europei fizice, care este situat la nord de Vilnius, în Lituania, fiind calculat în 1989.

După ce a găsit buricul Uniunii Europene, Boroiu s-a dedicat ţării sale: ,,Până atunci centrul geografic al României nu a făcut obiectul unui studiu ştiinţific, deci nu era cunoscut. Nu m-am apucat până nu m-am asigurat că n-a fost făcut de nimeni. Am lucrat împreună cu fiul meu, Andrei Alexandru Boroiu, care mi-a fost şi student. În 2009 aveam primele rezultate parţiale, în 2010 ştiam deja că la Făgăraş este centrul şi am publicat studiul”.

Şi cu marjă de eroare, ar fi tot la Făgăraş!

Centrul României este în zona de sud-est a Făgăraşului, în interiorul firmei UPRUC CTR, str. Negoiu, nr. 1, aproape de gardul dinspre sud al fabricii (45° 49’ 34.2” N / 24° 59’ 27.3’’ E).

,,Măsurătorile sunt destul de precise, marja de eroare fiind de 30 metri latitudine şi 60 de metri meridian. Centrul geografic al ţării este situat pe teritoriul municipiului vostru şi este la mai puţin de 2.400 de metri de Cetatea Făgăraş. Chiar şi admiţând o marjă de eroare, se constată că centrul s-ar afla tot pe teritoriul Făgăraşului”, a declarat profesorul universitar.

DSCN9584

Boroiu spune că cercetarea întreprinsă se bazează pe o metodă grafo-analitică absolut proprie, cu algoritmi de calcul realizaţi special pentru această lucrare. El arată că orice persoană, la o simplă privire pe hartă, ar trebui să-şi dea seama seama că centrul ţării este undeva în Ţara Făgăraşului, în zona dintre Rupea, Sighişoara, Agnita şi Făgăraş. În coordonate grafice, cea mai rezonabilă estimare este intersecţia paralelei 46°N cu meridianul 25°E.

Logiscool
Florian Shaorma - Pasti
Proaspat Alb
Agromar
JTTI
curatare tapiterie
Primaria Soars - Pasti 2024

Piteşteanul este urmat de un clujean

Profesorul Alexandru Boroiu este cadru didactic la Universitatea de stat din Piteşti, judeţul Argeş. Are 58 de ani. Pentru Simpozionul Naţional de Fizică de la ,,Radu Negru” a tipărit o broşură cu datele cercetării sale şi a explicat toată metoda de lucru folosită în demersul său de determinare a centrului geografic al acestei ţări.

La peste patru ani de la descoperirea acesteia, care poate fi verificată în volumele tipărite şi în contactele avute imediat după descoperire cu administraţia publică locală, specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca vin cu o teorie similară, care plasează centrul ţării tot în apropierea zonei respective, pe un câmp, spunând că sunt primii care au descoperit centrul României.

Vechiul centru al ţării, cel de la Dealu Frumos, datează din 1858 şi nu a fost contestat niciodată până în 2009, un lucru inexplicabil pentru că la vremea aceea ţara nu avea limitele geografice de acum.

În baza noii cercetări a lui Boroiu, Făgăraşul poate revendica, în mod justificat, titulatura de centrul geografic al României… adică la vreo 30 de kilometri de Dealu Frumos. Modificarea ar trebui operată de acum înainte şi în manualele de geografie.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie