Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăraș

foto: Administrația Națională de Meteorologie

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o avertizare de risc maxim de avalanșă în Munții Făgăraș. Pe o scară de la 1 la 5, riscul este de gradul 5. Avertizarea este valabilă de miercuri, 27 ianuarie 2021, ora 20, până joi, 28 ianuarie 2021, ora 20.

Stratul proaspăt de zăpadă, ușoară și fără coeziune, va depăși pe alocuri 80-100 cm.

Intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce vor depăși 2-3 m. Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai ales pe versanții nordici și nord-estici. Se vor forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanții sudici și estici, de grosimi mai reduse. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine și fațetate, cu câteva cruste de gheață intercalate.

Monumente funerare
TMF Copy Center
RMN Diagnostica

Stratul însemnat și instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se astfel avalanșe de dimensiuni medii și mari”, se arată în avertizarea meteorologilor.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă poate de asemenea aluneca peste stratul vechi, înghețat, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșare avalanșelor de dimensiuni medii.


Apreciază
Distribuie