Şcoală profesională franceză

reprezentanti ai societatilor franceze, ai Prefecturii si ai ISJ

reprezentanti ai societatilor franceze, ai Prefecturii si ai ISJ

Din luna septembrie municipiul Făgăraş va avea o şcoală profesională franceză. Aceasta va fi structurată pe trei specializări distincte şi va fi organizată la Colegiul „Aurel Vijoli.” Şcoala se realizează cu ajutorul societăţilor franceze din oraşul nostru, fiind iniţiată de Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, cu ocazia vizitei făcute anul trecut la societatea Dedienne Roumanie.

Marea problemă a societăţilor franceze de pe centura Făgăraşului a fost întotdeauna lipsa acută a personalului calificat în respectivele meserii, aşa că aceste firme au găsit ca şi soluţie crearea unei şcoli tehnice de formare profesională. De altfel, soluţia este şi mai ieftină decât trimiterea oamenilor la specializări în ţara lui Francois Hollande!

Aşa că, atunci când ambasadorul francez a călcat în toamna anului trecut pe pământ făgărăşen, societăţile i-au propus să sprijine crearea acestei şcoli profesionale. Philippe Gustin a acceptat, iar acum ambasada patronează onorific acest proiect. De implementat, îl implementează cele 6 societăţi cu capital francez şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Dintre toate firmele franceze care îşi desfăşoară activitatea pe raza oraşului, cea mai implicată în înfiinţarea şcolii pare a fi Dedienne Roumanie, de altfel sunt şi voci care spun că cele trei specializări ale şcolii se potrivesc cel mai bine cu profilul acestei societăţi.

Primesc burse ca să înveţe

Tinerii care se vor înscrie aici trebuie să aibă sub 18 ani şi pot veni de pe raza judeţelor Sibiu şi Braşov. După terminarea celor doi ani de studiu, vor avea prioritate la angajare într-una din firmele franceze de pe raza Făgăraşului.

„Se vor crea trei clase de aproximativ 20 de elevi în următoarele domenii: injecţie de mase plastice şi cauciuc, prelucrări prin aşchiere, electromecanică maşini, utilaje şi instalaţii industriale. În primul an de învăţământ tinerii vor face 60% din timp practică la societăţile franceze, iar în al doilea an vor sta în fabrici 75% din timpul programului”, a precizat Teodora Ţarog de la Dedienne.

Nu numai că vor avea o meserie sigură după ce ies de pe băncile acestei profesionale, dar elevii vor primi şi ceva bani ca să înveţe. „Din partea Guvernului va fi o bursă de 200 lei, iar din partea firmelor ar mai putea exista o bursă suplimentară, dar rămâne încă de confirmat,” a precizat Stelian Fedorca în calitate de consilier personal al Ministrului Educaţiei. Acesta a mai spus că s-a început pregătirea modificării Hotărârii de Guvern prin care vor fi incluse în nomenclator aceste meserii.

discursul ambasadorului francez Phillipe Gustin
discursul ambasadorului francez Phillipe Gustin

Salarii de 1.500 lei după primul an lucrat

Şcoala are o durată de doi ani şi le dă tinerilor înscrişi posibilitatea de a-şi continua studiile pentru obţinerea diplomei de Bacalaureat. „La şcoala profesională se intră pe baza unui examen la care participă agenţii economici implicaţi în proiect, iar la final de asemenea vor susţine un examen şi o probă practică, în urma cărora absolvenţii vor primi o diplomă recunoscută la nivel european. Odată terminată această şcoală profesională, viitorii angajaţi au posibilitatea de a obţine după primul an lucrat în jur de 1.500 lei pe lună,” a mai spus reprezentantul Ministerului Educaţiei.

În ce priveşte existenţa inspectorilor şcolari pentru aceste trei discipline, şefa IŞJ Braşov, Ariana Bucur, a confirmat că „la nivelul Inspectoratului există un coleg care are în atribuţii tot învăţământul tehnic şi profesional, respectiv prof. Molnar Csaba.”

Parteneriat semnat la Colegiul „Aurel Vijoli”

Florian Shaorma - Pasti
Primaria Soars - Pasti 2024
Sezar Forest - soferi profesionisti
Moveos
Amanet King Onix

Luni, 11 martie, în incinta Colegiului ,,Aurel Vijoli” a fost forfotă mare. Directori de societăţi franceze, reprezentanţi de la Ministerul Educaţiei, ambasadorul Franţei la Bucureşti, reprezentanţi de la Consiliul Judeţean, de la Prefectură, profesori de limba frnaceză, politicieni, conducerea liceului… au asistat cu toţii la semnarea protocolului prin care această şcoală va lua fiinţă. Protocolul a fost încheiat de: reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Inspectoratului Judeţean Şcolar, Ambasadei Franţei, Alianţei Franceze Braşov, Colegiului Aurel Vijoli şi Asociaţiei ,,Parteneriat, Cooperare şi Progres.”

Colegiul Tehnic Aurel Vijoli
Colegiul Tehnic Aurel Vijoli

            Odată hârtiile semnate, alaiul a plecat să viziteze încăperile în care va funcţiona mult aşteptata şcoală profesională. Potrivit directoarei Teodora Ţarog la şcoală au fost transferate deja primele utilaje pe care vor face practică elevii, respectiv trei celule de injecţie de la Dedienne Roumanie şi două prese de la Guerin Roumanie. În acelaşi timp a fost creat şi un grup de lucru la Colegiul „Aurel Vijoli” care se va ocupa de întocmirea unui proiect pentru accesarea fondurilor europene.

Primăria Făgăraş, scoasă din cărţi

Iniţial, din acest parteneriat trebuia să facă parte şi Primăria Făgăraş. Autorităţile locale au ţinut legătura în ultimele luni cu Ministerul Educaţiei şi IŞJ Brşaov în vederea înfinţării şcolii profesionale. Dar, undeva pe parcurs, Primăria Făgăraş nu s-a mai regăsit între partenerii strategici,

Prezent la semnarea protocolului, edilul Sorin Mănduc a avut însă cuvinte de laudă la adresa iniţiatorilor: „Mă bucur că nişte oameni pragmatici au reuşit să ducă la bun sfârşit ceea ce am discutat în Sala Dietei anul trecut când a venit ambasadorul Franţei. Această şcoală va conduce la performanţă în industria locală. Apreciez că nu suntem între coperţile acestui parteneriat (n.r. Primăria Făgăraş), ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să alocăm fonduri din bugetul local pentru reabilitarea claselor în care se vor ţine cursurile, a cantinei şi a internatului. Înţeleg că ele vor modernizate cu ajutorul societăţilor franceze.”

Două şcoli profesionale în judeţ

Şcoala profesională franceză de la ,,Aurel Vijoli” va fi a doua în judeţul nostru, după şcoala profesională germană de la Braşov, cunoscută sub denumirea de Kronstadt. Norocul a făcut ca această şcoală profesională să fie organizată în incinta Colegiului „Aurel Vijoli”, de altfel cei care vor preda aici vor fi în mare majoritate cadre didactice din liceu.

Colegiul condus de prof. Vasile Ţifrea numără în acest moment 93 de profesori, 12 ingineri, 5 maiştri, 16 învăţători şi educatori şi 73 de persoane personal auxiliar şi nedidactic (de la biliotecară şi până la bucătar). Cristina Cornilă