Sfântul Mucenic Dimitrie, protectorul a patru biserici din Țara Făgărașului

foto: arta-bizantina.ro

Pe 26 octombrie este cinstit Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

S-a născut și a trăit în cetatea Salonic, pe teritoriul Greciei, în secolul al 3-lea. Provenea dintr-o familie nobilă și a fost botezat în ascuns, din cauza prigoanelor împotriva creștinilor.

Dimitrie era apreciat pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, pentru înțelepciunea și bunătatea sa. Din tinerețe a devenit strateg și specialist în arta militară, fiind numit, în ciuda vârstei lui, general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei.

Dar, pentru că refuza să aducă jertfă zeilor și mărturisea credința în Hristos, a fost aruncat în temniță. Acolo, l-a susținut pe tânărul Nestor să-l înfrunte și să-l învingă pe luptătorul preferat al împăratului. Pentru această cutezanță, Sfântul Dimitrie a fost străpuns cu sulițele, iar lui Nestor i s-a tăiat capul din porunca împăratului.

Trupul sau a fost înmormântat de creștini, iar pe acel loc a fost ridicată mai târziu o biserică; aceasta se poate vedea și astăzi.

Demgy
JTTI
Moveos
Primaria Soars - Pasti 2024
Amanet King Onix

Din mormânt ieșea mir sfânt, care tămăduia bolile, și de aceea Sfântul Dimitrie este numit Izvorâtorul de Mir.

Trupul Sfântului Mucenic Dimitrie a fost inițial îngropat în Salonic, dar, în perioada cruciadelor, a fost dus în Apus. Moaștele sale au revenit în locul martirajului în anii 1980. Racla cu cinstitele moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Tesalonic, sfântul fiind considerat ocrotitorul spiritual al orașului.

Aproape 300.000 de români poartă numele de „Dimitrie” sau derivate iar patru biserici din Țara Făgărașului îl au ca protector pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie și anume biserica din Corbi, din Gura Văii, din Paltin și Toarcla.


Apreciază
Distribuie