Un nou opțional propus pentru introducerea în școli: „Educaţie pentru siguranţă”

foto: pexels.com

„Educaţie pentru siguranţă”, care abordează problemele consumului de droguri, bullying-ul, delicvenţa juvenilă şi siguranţa rutieră, este propusă pentru introducerea în școli ca materie opțională.

Propunerea este făcută de coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş, comisar de poliţie Ion Aleodor Roman, şi coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar şef de poliţie Gabriela Pâncă.

„Am avut un proiect de bună practică la nivel naţional. Este singurul de acest gen. Dorim să implementăm o materie opţională în şcoli în care să fie abordate, pe lângă problematica consumului de droguri, bullying-ul, delincvenţa juvenilă, siguranţa rutieră. Este primul de acest gen la nivel naţional. Sperăm să ne şi reuşească acest proiect, să reuşim să implementăm această disciplină opţională ‘Educaţie pentru siguranţă’ (…) Vârsta de debut în consumul de droguri este una îngrijorător de mică, 13-14 ani (…) Avem în evidenţe şi copii cu vârste mai mici, dar vârsta de debut de 13-14 ani, este îngrijorător”, a declarat, joi, comisarul de poliţie Ion Aleodor Roman, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Cursul opţional ar fi unic la nivel naţional, fiind deja adoptat de cadre didactice din judeţul Mureş.

„Proiectul pentru siguranţă este unul vechi, cu care ne mândrim şi cu care am făcut paşi. Pe site-ul edusig.ro, profesorii pot afla ce trebuie să facă, să se înscrie şi să participe la formări pentru a putea susţine această materie. Oricum sunt încărcate acolo materiale care pot folosi oricărui profesor, diriginte în activităţile pe care le desfăşoară pe toată paleta de siguranţă, pe toate domeniile de criminalitate. A fost puţin mai greoi, ca orice început, însă se aşteaptă avizul Ministerului Educaţiei pentru programă şi pentru a se organiza, prin Casa Corpului Didactic, formarea cadrelor didactice care doresc să se implice, să participe la formare şi apoi să predea până la urmă această materie. Există un manual pe site-ul edusig.ro, există şi manualul, există şi unele caiete de lucru. Sigur că se pot dezvolta materialele, este un început, dar apreciem că este unul foarte important. De altfel, în urmă 5 ani am început să discutăm despre asta”, a precizat Gabriela Pâncă, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Reprezentanta IPJ Mureş a precizat că un profesor de sport a fost primul care a experimentat predarea acestei materii, în timpul educaţiei privind mersul pe bicicletă.


Apreciază
Distribuie