Sfinții Trei Ierarhi, hramul Bisericii din Combinat

Creştinii îi sărbătoresc, în 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi; Vasile, Grigorie şi Ioan.

Singurul lăcaş de cult cu acest hram din Ţara Făgăraşului este Biserica din cartierul Combinat. Locașul de cult a fost ridicat după 1990 iar preot paroh este, din anul 2016, Gheorghe Bica.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o sărbătoare a comuniunii, este ziua închinată celor mai importanţi episcopi şi dascăli ai învăţăturii ortodoxe din secolul al IV-lea creştin.

Sfântul Vasile cel Mare a lăsat în biserică o Sfântă Liturghie care se serbează de 10 ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia Patimilor, în ajunul Sfintelor Paşti, al Crăciunului şi Bobotezei, şi pe 1 ianuarie, ziua de pomenire a Sfântului Vasile.

Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) a legat o prietenie atât de strânsa cu Sfântul Vasile cel Mare, încât se spunea despre ei că „sunt două trupuri, însă un singur suflet”.

TMF Copy Center
Amanet King Onix
Monumente funerare
Din Bucatele Cetatii - angajari

Sfântul Ioan Gură de Aur sau Ioan Hrisostom a adunat într-un formular actele cultice şi rugăciunile şi a dat naştere Liturghiei care îi poartă numele şi care este cel mai des folosită.

Deși fiecare dintre cei trei ierarhi este pomenit separat în luna ianuarie (Sf. Vasile în 1 ianuarie, Sf. Grigorie în 25 ianuarie și Sf. Ioan Gură de Aur în 27 ianuarie), Biserica îi prăznuiește împreună, pe 30 ianuarie, pentru a le descoperi creștinilor că nu este unul mai mare decât altul.

 

sursa: crestinortodox.ro


Apreciază
Distribuie