Sfinții Trei Ierarhi, hramul Bisericii din Combinat

Creştinii îi sărbătoresc, în 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi; Vasile, Grigorie şi Ioan.

Singurul lăcaş de cult cu acest hram din Ţara Făgăraşului este Biserica din cartierul Combinat. Locașul de cult a fost ridicat după 1990 iar preot paroh este, din anul 2016, Gheorghe Bica.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o sărbătoare a comuniunii, este ziua închinată celor mai importanţi episcopi şi dascăli ai învăţăturii ortodoxe din secolul al IV-lea creştin.

Sfântul Vasile cel Mare a lăsat în biserică o Sfântă Liturghie care se serbează de 10 ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia Patimilor, în ajunul Sfintelor Paşti, al Crăciunului şi Bobotezei, şi pe 1 ianuarie, ziua de pomenire a Sfântului Vasile.

Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) a legat o prietenie atât de strânsa cu Sfântul Vasile cel Mare, încât se spunea despre ei că „sunt două trupuri, însă un singur suflet”.

Monumente funerare
Dedienne - responsabil calitate
Servicii profesionale de curatenie cu aburi
Tractari auto
Eve

Sfântul Ioan Gură de Aur sau Ioan Hrisostom a adunat într-un formular actele cultice şi rugăciunile şi a dat naştere Liturghiei care îi poartă numele şi care este cel mai des folosită.

Deși fiecare dintre cei trei ierarhi este pomenit separat în luna ianuarie (Sf. Vasile în 1 ianuarie, Sf. Grigorie în 25 ianuarie și Sf. Ioan Gură de Aur în 27 ianuarie), Biserica îi prăznuiește împreună, pe 30 ianuarie, pentru a le descoperi creștinilor că nu este unul mai mare decât altul.

 

sursa: crestinortodox.ro


Apreciază
Distribuie