Sibiul va avea propria monedă

Autorităţile din Sibiu vor lansa Sibcoin, prima monedă locală din România. Denumirea a fost aleasă printr-un concurs de soluţii la care au fost invitaţi să participe toţi cei interesaţi, potrivit news.ro.

Moneda va fi lansată pe 21 noiembrie, la Bucureşti, în pregătirea programului Sibiu Capitală Gastronomică Europeană din 2019. La eveniment vor participa reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România şi persoane din industria HoReCa.

Denumirea a fost propusă de Eugen Țînțar, care crede că „i se poate spune simplu «Sibcoin», având deja un frate virtual, «Bitcoin». Simplu şi totuşi răsunător, în acelaşi timp reprezentativ”.

Moneda locală va circula într-o zonă geografică limitată şi poate fi folosită doar în cadrul unei reţele locale/regionale de organizaţii. Aceasta nu înlocuieşte moneda naţională, nu se află în competiţie cu aceasta şi nu este tranzacţionată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară, potrivit reprezentanţilor Consorţiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Salco

Sibcoin are drept scop încurajarea schimburilor locale şi construcţia de reţele locale/regionale de producţie si comerţ. Aceasta nu pune în niciun fel în discuţie folosirea monedei naţionale oficiale, emisă de Banca Naţională şi garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro, mai scrie sursa citată.

Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu.

Aproximativ 300 de monede locale mai există în întreaga lume.


Apreciază
Distribuie