Şinca Nouă, ocrotită din ceruri de Părintele Arsenie Boca

Sinca Noua - primar Flucus Dumitru

Sinca Noua - primar Flucus Dumitru

Părintele Arsenie Boca a fost declarat ocrotitorul spiritual al comunei Şinca Nouă. Deşi nu este încă sanctificat, părintele Arsenie a fost ales de autorităţile din Şinca drept protector al comunei înfiinţată în anul 2002. Ideea a avut-o nimeni altul decât primarul Dumitru Flucuş, în preajma datei  de 28 noiembrie anul trecut când s-au împlinit 23 de ani de la moartea părintelui. Zis şi făcut! La una dintre ultimele şedinţe de Consiliu Local în comună s-a luat hotărârea de către aleşii locali ca ,,dreptul de ocrotire spirituală” a şincanilor să… i se acorde părintelui Arsenie!

Sunt 10 ani de când a fost înfiinţată comuna Şinca Nouă, iar din 2002 şi până în prezent comuna nu a avut niciun protector. Edilul Dumitru Flucuş (foto) spune că mulţi locuitori din Şinca Nouă l-au cunoscut personal pe părinte, iar după moartea sa locuitorii s-au dus an de an la Prislop să dea o mână de ajutor mănăstirii. ,,Localitatea noastră are o legătură specială cu părintele Arsenie. De altfel, întreaga Ţară a Făgăraşului are o legătură mai apropiată faţă de părinte… Foarte mulţi oameni în vârstă din Şinca Nouă l-au cunoscut şi au lucrat cu dumnealui, iar după Revoluţie localitatea noastră a ajutat mult mănăstirea de la Prislop. Era mănăstirea noastră de suflet până în momentul în care am făcut mănăstire în Şinca Nouă, acum trei ani. Oamenii de la noi trimiteau în fiecare an alimente la Prislop. Acum mănăstirea nu mai are nevoie neapărat de alimente de la Şinca Nouă, dar oamenii o ajută în continuare. Ajutorul lor este sub formă de muncă: se formează echipe de 9-10 oameni din Şinca Nouă care merg voluntar primăvara şi toamna câte o săptămână să ajute gratuit la treburile din mănăstire.”

Edilul spune că în fiecare birou al Primăriei există câte o iconiţă cu părintele. ,,A fost firesc să-l declarăm ocrotitor spiritual al comunei. Am făcut acest lucru înainte ca părintele să fie sanctificat. Chiar dacă oficial nu e socotit sfânt, noi îl socotim ocrotitorul nostru. În Primărie nu am portretul la niciun politician, dar în toate birourile e o icoană a părintelui Arsenie. Suntem primul sat care l-am declarat protector spiritual, nu mai ştiu s-o fi făcut cineva până acum,” spune bucuros primarul.

 

Victoria Federal IFN
Florian Shaorma - Pasti
Demgy
curatare tapiterie
Brutaria Dragus

Văzător cu duhul, dar torturat în teminţe comuniste

Nu e om din inima Ardealului să nu ştie despre minunile celui mai iubit părinte. Numele lui Arsenie Boca este strâns legat de Mănăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, încă din momentul intrării în obştea acesteia în 1939. După trei ani este ridicat la treapta preoţească şi numit stareţ al Mânăstirii Brâncoveanu pe care o renovează schimbând înfăţişarea locurilor. În 1945, după ocuparea ţării de către armata sovietică, este pentru prima oară arestat, dar eliberat imediat pentru că nu i-a putut găsi nicio vină. Mai este o dată arestat trei ani mai târziu, sub acuzaţia că i-ar fi ajutat cu hrană pe luptătorii din Munţii Făgăraşului.

După mai multe anchete ale Securitpţii asupra sa, în care este schingiuit şi bătut să dea declaraţii false, în 1948 Mitropolitul Nicolae Bălan îl ia de la Sâmbăta şi îl duce personal la Mănăstirea Prislop, unde devine stareţ. Are din nou parte de o avalanşă de arestări şi torturi prin închisorile comuniste, culminând cu munca la celebrul canal Dunăre-Marea Neagră. La 79 de ani pleacă la ceruri, fiind înmormântat la Prislop. 30.000 – 40.000 de credincioşi îi vizitează anual mormântul; mulţi dintre ei din Ţara Făgăraşului. Se duc an de an să-l plângă şi să zică o rugăciune la capul mormântului. Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie