Sucaciu cere demisia conducerii ISO Medio, acuzată de infracțiuni și punerea în pericol a sănătății populației

Gheorghe Sucaciu cere public demisia președintelui Asociației ISO Mediu, Liviu Butnariu – care ocupă și fotoliul de primar al orașului Râșnov – și a directorului Adrian Miria. Primarul Făgărașului acuză conducerea asociației de infracțiuni și punerea în pericol a sănătății populației.

„Conducerea și executivul Asociației pun în pericol în acest moment activitatea de salubritate din județ, facilitând formarea depozitelor ilegale de deșeuri și punând în pericol sănătatea populației, furnizând informații eronate membrilor Asociației”, acuză Sucaciu într-un comunicat de presă.

Reacția primarului din Făgăraș vine după publicarea unui articol de Biz Brașov, în urma unui comunicat emis de ISO Mediu în care conducerea acuză că „practic, prin semnarea contractului cu Fin-Eco, Primăria Făgăraș (membră a ADI ISO Mediu Brașov) a lăsat ADI ISO Mediu fără două arme importante” în negocierea prețului pentru depozitarea deșeurilor din localitățile din județ.

„Primarii din județ vor ca Fin-Eco să le cumpere gunoiul mai ieftin cu 30 de lei pe tonă. Făgărașul a stricat, însă, planurile edililor și a încheiat contract la prețul cerut de operator”, potrivit articolului în care este citat și prefectul județului, Cătălin Văsii, care ar fi declarat că „dacă Fin-Eco nu avea un contract semnat, nu obținea licență. De asemenea, în condițiile în care au semnat deja un contract pentru un preț (încheiat cu Primăria Făgăraș, n.r.), nu vor putea semna contracte la alte prețuri. Sunt două arme pierdute”.

Proaspat Alb
Moveos
Victoria Federal IFN
Demgy
JTTI

Potrivit lui Gheorghe Sucaciu, „deși în comunicat se precizează că Asociația încearcă să negocieze un preț mai mic față de cel actual, în cadrul Adunării Generale din decembrie 2021, conducerea Asociației a propus mărirea prețului de depozitare/tonă, Municipiul Făgăraș fiind singurul care a votat împotriva măririi prețului, prin reprezentantul legal. În comunicat apare și declarația prefectului de Brașov, Cătălin Văsii, care contactat telefonic nu a  confirmat cele menționate. Prin urmare, implicarea unei instituții a statului în astfel de declarații eronate constituie infracțiune”.

În comunicatul transmis de primarul Făgărașului se mai precizează: „contrar afirmațiilor calomnioase din comunicatul mai sus precizat, singurul UAT din județul Brașov care a respectat întocmai legea este Municipiul Făgăraș, care a încheiat contract cu operatorul de depozitare conform OUG nr.133/2022. Potrivit art 5, alin 2, în termen de maximum 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară, pe baza mandatului special primit de la unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale membre, au obligația ca pentru activitățile de sortare, tratare și/sau depozitare, prin eliminare, a deșeurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizației de mediu să atribuie contractele de delegare a gestiunii activității/activităților respective, în vederea conformării cu prevederile art. II pct. 16 și pct. 33, referitor la prevederile art. 14^4 și art. 32^1”.


Apreciază
Distribuie