Tabără interetnică la Bărcut

Vacanţa de primăvară a fost una cu aventură, joacă şi cultură interetnică pentru un grup de copii din Făgăraş, Victoria şi Sibiu. Copiii au fost din comunităţi etnice diferite: 9 saşi, 6 români, 6 rromi şi 6 maghiari. Locul de desfăşurare a activităţilor a fost unul specific temei de tabără – Bărcut, satul în care convieţuiesc români, saşi, rromi, chiar şi maghiari.

Tabăra s-a desfăşurat în perioada 6-14 aprilie, iar costurile au fost de doar 50 de lei pentru fiecare copil. Acest lucru a fost posibil şi prin sponsorizarea oferită de Auferstehungsgemeinde Freiburg din Germania.

Teatru, pantomimă, dansuri

Printre preocupările copiilor din tabără au fost: teatru de improvizaţie, organizat de Georgia-na Bodea, pantomimă cu Iulia Merca şi dansuri interculturale cu Winfried Ziegler şi Simone Weis. Alte activităţi creative pentru copii au fost plimbări educative în pădure, construcţia unui refugiu provizoriu din crenguţe şi frunze pentru adăpost de urgenţă, orientare turistică, dar şi concursuri în pădure, unele chiar la lăsatul serii, cum ar fi prinderea de licurici.

Opt zile de cultură şi distracţie

Cele opt zile de tabără i-au făcut pe copii să lege prietenii între ei, să-şi prezinte cultura din care fac parte şi să înveţe din experienţele şi elementele culturale ale celorlalţi. Scopul a fost unul foarte clar: creşterea respectului şi cunoaşterea reciprocă între copii de etnii diferite.

Nemţi printre organizatori

Agromar
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Demgy
Firma servicii renovare

Tabăra a fost găzduită de părintele dr. Johannes Klein de la Biserica Evanghelică C.A. din Făgăraş şi organizată de Centrul pentru tineret Seligstadt/Bărcut prin Iulia Nedelcu, Anne Wiebelitz, Antonia Schwarzmeier, Daniel Wieting şi Irmgard Maria Oprea. Aceştia au avut un rol important, acela ca niciun copil să nu primească tratament preferenţial, dar şi ca să-i ajute pe copii să înveţe şi să se distreze.

Cunoştinţele primite de copii în cadrul taberei de la Bărcut au rolul de a-i ajuta pe micuţi să cultive prietenia şi respectul reciproc, chiar dacă sunt diferiţi  prin cultură şi etnie.tabara Barcut

Tabăra s-a încheiat cu un spectacol în care copiii le-au arătat părinţilor şi celorlalţi spectatori ce au învăţat. Au demonstrat că sunt egali, că împreună ştiu să danseze, să joace teatru sau să prezinte momente de pantomimă.

Organizatorii ne-au declarat că şi ei au avut parte de experienţe interesante. „Seara, înainte de culcare, le citeam celor mici din cărţile de poveşti. Am rămas impresionaţi de atenţia, creativitatea şi spontaneitatea copiilor. Plimbările şi concursurile din pădure au fost cele mai interesante. Cei mici s-au familiarizat repede cu conceptul de tabără şi chiar îşi doresc să revină”, a spus Iulia Nedelcu de la Centrul de Tineret Seligstadt/Bărcut.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie