Țara Făgărașului îmbrățișează Maramureșul, într-un proiect comun

Țara Făgărașului îmbrățișează Maramureșul, într-o șezătoare de poveste care va avea loc în nordul țării.

20 de femei ale grupurilor de șezători din zona noastră se vor întâlni cu membrele Asociației Rădăcinilor Străbune, week-end-ul acesta, în cadrul unui proiect inițiat de Asociația Iia Călătoare din Făgăraș,

Astfel vor fi făcute cunoscute tradițiile și porturile populare, în comuna Călinești, din județul Maramureș.

„Proiectul se numește «Șezătoare de poveste în Maramureș», presupune o șezătoare în localitatea Călinești, în gospodăria lui Victor a Chibuțului. Vor participa grupul de șezători a Țării Făgărașului și grupul Asociației Rădăcinilor Străbune. Am gândit-o ca un mijloc de promovare a ceea ce se întâmplă în Țara Făgărașului, pentru că Asociația Iia Călătoare are și proiectul de șezători itinerante”, ne-a declarat Anca Bâtiu, membră a Asociației Iia Călătoare.

Făgărășencele vor avea și de învățat de la gazde. Interpreta de muzică populară, Măriuca Verdeș, a reușit să introducă în programa școlară un opțional de folclor.

Amanet King Onix
JTTI
Florian Shaorma
Demgy
Monumente funerare

„Am întâlnit-o anul trecut pe Măriuca Verdeș, care este inițiatorul și sufletul Asociației Rădăcinilor Străbune. În școlile din județul Maramureș a reușit să introducă opționalul de folclor. Măriuca este interpret popular, ea horește, și în momentul în care am cunoscut-o am realizat că avem preocupări comune.

În momentul în care s-a deschis linia de finanțare de către Primăria și Consiliul Local Făgăraș, pentru proiectele culturale pe 2019, am văzut oportună aplicarea unui proiect, pentru a povesti într-un loc de poveste cum e Maramureșul,despre ceeea ce se întâmplă în Țara Făgărașului”, a adăugat Anca Bâtiu.

Evenimentul începe astăzi și se încheie duminică. Printre activitățile care se vor desfășura în comun, va avea loc și o paradă a portului popular pe ulițele comunei din Maramureș. Proiectul cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Făgăraș.


Apreciază
Distribuie