Târguri ilegale de animale organizate cu știința primarilor. DSVSA Brașov n-are habar

Dorin Enache și Adrian Folea / foto: bunaziuafagaras.info

În localitățile din Țara Făgărașului se țin târguri de animale, deși sunt interzise încă din luna ianuarie. Aici ar fi vânduți porci aduși din județe unde a fost confirmată existența pestei porcine africane. Este semnalul de alarmă tras de primarul comunei Șercaia, unde funcționează cea mai mare fermă de porci din județ, a Grupului Sergiana. Autoritățile responsabile recunosc că nu știu nimic despre organizarea acestora, dar continuă să dea asigurări că nu există niciun caz de pestă porcină africană în județul Brașov.

Primarul Cristinel Paltin le-a reproșat directorului DSVSA Brașov, Dorin Enache și subprefectului județului, Adrian Folea, că își dau interesul prea puțin pentru prevenirea pestei porcine africane. S-a întâmplat în cadrul unei întâlniri de lucru despre popularizarea în rândul localnicilor a măsurilor preventive. Întrunirea avut loc la Făgăraș, marți, la inițiativa prefectului Marian Rasaliu, care a lipsit din cauza unor probleme de sănătate.

Paltin este nemulțumit că ordinele prefectului nu sunt respectate de toți primarii și spune că într-o comună vecină sunt organizate târguri de animale. Aici ar fi vânduți porci aduși din Galați și Buzău, județe în care există virusul.

„Am o observație de făcut, aș vrea de la dumneavoastră mai multă perseverență în privința târgurilor. Dacă eu pot să respect ce s-a impus de la Prefectură, și era normal să fie așa, și celelalte comune pot face acest lucru. Vreau mai multă fermitate din partea dumneavoastră, să verificați. Dacă este ordin pentru mine, să fie pentru toată lumea. Am găsit într-o comună vecină mașini de Galați și Buzău, județe care au pestă porcină”, a declarat edilul din Șercaia în fața autorităților județene.

Directorul DSVSA Brașov spune că nu știe nimic despre existența unor asemenea situații, pentru că nu a fost informat, și că Paltin are dreptate.

„Noi n-avem de unde să știm că se ține nu știu ce târg, nu știu unde. Toate Unitățile Administrativ-Teritoriale care țin evenimente au obligația să ne notifice. Marea majoritate din ele fac acest lucru. O să îi rog pe colegii mei, prin notă de serviciu, atât pe medicii oficiali, cât și pe cei de liberă practică, să ne informeze din timp că în localitățile unde își desfășoară activitatea se țin niște evenimente. Și atunci, indiferent că e sâmbătă sau duminică, putem fi la fața locului. Poți să vinzi tu ce vrei, mai puțin animale”, a fost răspunul lui Dorin Enache.

Guvernul, de asemenea, criticat
Cristinel Paltin / foto: bunaziuafagaras.info

Cristinel Paltin a mai atras atenția asupra modului în care a fost gestionată criza de către Guvernul României. El s-areferit la faptul că statul a fost avertizat de Comisia European încă din februarie 2017 că virusul ar putea intra în țară, dar ANSVSA nu a luat măsuri. Însă, subprefectul Folea spune că nu este important acest aspect.

„Ar fi mult mai bine dacă s-ar justifica și de ce a apărut boala și nu au fost luate măsurile, consider eu, care trebuiau luate de statul român, pentru a înțelege oamenii, cei pe care noi îi considerăm țărani. Într-un fel sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să participăm să eradicăm boala. Dar, îi luăm omului tot din coteț, este mâncarea lui pe următoarele luni. El trebuie să știe că  nu chiar toată lumea și-a făcut datoria odată ce boala a fost semnalată din 2017”, a adăugat primarul comunei Șercaia.

Florian Shaorma
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Stihl - decembrie
Dentistry Tour
Stand-up

Subprefectul este, însă, de altă părere. Adrian Folea a afirmat că trebuie „să ne limităm la județul Brașov. Aici nu avem focare și atunci măsurile de prevenție sunt mai importante decât să găsim vinovații care au gestionat problemele în alte județe ale țării”.

Planul de urgență pentru ferma Europig a Grupului Sergiana

Directorul DSVSA Brașov a repetat de mai multe ori în cadrul întrunirii de ieri că instituțiile statului sunt pregătite să intervină, dacă va fi cazul. Întrebat de reporterul BZF dacă există un plan de acțiune pentru ferma din Șercaia, unde peste 1.200 de angajați cresc 45.000 de porci, în cazul în care virusul ajunge în județ, Dorin Enache a vorbit despre măsurile de prevenire.

„Există în primul rând măsuri de biosecuritate luate în toate fermele, mai ales în complexul zootehnic de la Șercaia. Managementul din acest punct de vedere este superlativ, s-au îndeplinit toate condițiile de prevenție. În egală măsură, și celelalte unități și-au îndeplinit criteriile de biosecuritate. Specialiștii din cadrul DSVSA Brașov verifică, săptămânal, aceste condiții. Mișcările de animale și, bineînțeles, modul în care personalul sanitar-veterinar își respectă procedurile de lucru”, a declarat Enache.

Controale în traficul de pe drumurile din județ

DSVSA Brașov susține că efectuează zilnic controale în trafic, alături de IPJ Brașov, pentru a preîntâmpina apariția virusului, și chiar s-au aplicat sancțiuni. Peste 700 de autovehicule au fost verificate în zona localităților Codlea, Predeal, Feldioara, Rupea, Hărman și altele.

„De când avem această colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, avem peste 700 de controale în trafic. S-au aplicat amenzi contravenționale, s-au dispus măsuri de dezinfecție a echipamentelor și a mijloacelor de transport, s-au confiscat produse alimentare care nu îndeplineau condiții de siguranță alimentară”, potrivit directorului DSVSA, Dorin Enache.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie