Tradiții transmise din tată-n fiu, la Pojorta

Bărbați de mai multe vârste care au făcut parte, de-a lungul timpului, din Ceata de Feciori a satului Pojorta s-au reunit duminică în Căminul Cultural, pentru a prezenta tinerilor obiceiurile sărbătorilor de iarnă, păstrate din tată-n fiu.

Manifestarea, coordonată de inginerul Ioan Ciungara, un fiu al satului de la poalele munților, face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat Centenarului Marii Uniri și susținut de Centrul Cultural „Reduta” al Consiliului Județean, precum și de Primăria Lisa.

Potrivit inițiatorilor, colindul feciorilor din Pojorta se deosebește de alte sate din Țara Făgărașului, prin vers și linie melodică. Bărbații cântă în ajunul Crăciunului, din casă în casă, o colindă pentru gazdă, una pentru fecior și o alta pentru fata nemăritată. Ei poartă costumul popular tradițional și o căciulă împodobită de fetele din sat, cu vâstre din pene de păun.

Agromar
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
JTTI

Colindul cetei de feciori începe la lăsatul serii, în ajunul Crăciunului, după ce copiii satului vor fi cutreierat cu „Steaua” fiecare gospodărie, iar băieții mai mari au încheiat obiceiul „Viflaimului”, o scenetă legată de momentul nașterii lui Iisus.

Proiectul finanțat de Consiliul Județean s-a concretizat totodată și prin tipărirea unei broșuri având ca temă contribuția pojorțenilor la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 și a unui album de fotografii cu cetele de feciori din Pojorta, din anul 1930, până astăzi.


Apreciază
Distribuie