Un brașovean de numai 10 ani a cucerit medalia de aur la Campionatul European de Şah pentru Juniori

foto: FB/ FR Șah

Reprezentanţii României au câştigat două medalii de aur şi una de argint la Campionatul European de Şah pentru Juniori, la Mamaia. Printre ei se află și brașoveanul Vladimir Sofronie, care a obținut aurul la OPEN 10, potrivit educatieprivata.ro.

Maria Anistoroaei a obţinut medalia de aur la categoria FETE 10, iar Vladimir Sofronie a cucerit, de asemenea, aurul la OPEN 10. Henry Tudor a câştigat medalia de argint la categoria OPEN 12. Aurul i-a revenit azerului Khagan Ahmad.

Campionatul European de Şah pentru Juniori a început la Mamaia, în 5 septembrie, la competiţie participând 928 de şahişti de toate vârstele (de la U8 la U18) din 46 de ţări. Printre aceştia, 13 maeştri internaţionali, 61 de meştri FIDE şi 21 de maestre FIDE. România a avut 170 de reprezentanţi la toate categoriile de vârstă.

În 2022, Vladimir Sofronie a cucerit titlul de campion balcanic la toate cele trei probe ale balcaniadei de juniori la șah (șah clasic, șah rapid și blitz), grupa băieți 10 ani. El este fiul fostului campion național de seniori, maestrul internațional Iulian Sofronie și a Maestrei Federației Internaționale de Șah, Claudia Bilciu Sofronie, vicecampioană mondială în perioada junioratului. Vladimir face parte din Asociația Logic 64 Brașov. Tânărul este campion al Uniunii Europene de șah clasic U8 ani și vicecampion european la Blitz U8 ani.

Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah, a declarat după Campionatul European de Şah pentru Juniori că şahul ar trebui să devină sport olimpic.

„În lumina declaraţiilor făcute de domnul Mihai Covaliu, preşedintele COSR, susţinem cu tărie ideea ca şahul să devină un sport olimpic. Având în vedere performanţele recente ale jucătorilor noştri la nivel european, suntem mai determinaţi ca niciodată să îndeplinim criteriile necesare pentru a face parte din familia olimpică. Aceasta este o recunoaştere nu doar a talentului şi a dedicării jucătorilor, ci şi a potenţialului enorm pe care şahul îl are ca disciplină care îmbină strategia şi concentrarea, asemenea altor sporturi olimpice. În numele Federaţiei Române de Şah, suntem încrezători că aceasta este direcţia corectă pentru dezvoltarea continuă a şahului în România”, a spus Ardeleanu, potrivit News.ro.


Apreciază
Distribuie