Unui făgărășean i-a fost refuzat, la Brașov, cazierul judiciar emis online. Prefectul: Ordinele de ministru nu sunt în concordanță

În timp ce miniștrii se laudă cu progresul digitalizării și banii investiți în aceste procese care ar trebui să ne ușureze viața, birocrația ne ține pe loc la ghișee sau ne obligă să facem drumuri inutile. Cazierul judiciar obținut online prin ghiseul.ro i-a fost refuzat unui făgărășean de către Serviciului Public Regim Permise şi Înmatriculări Auto de la Braşov, subordonat Instituției Prefectului, dar și Ministerului de Interne. Cauza este neconcordanța ordinelor de ministru care reglementează arhivarea, a declarat prefectul Cătălin Văsii pentru bunaziuafagaras.ro. El promite că va face demersuri pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc.

Un funcționar a refuzat să preia dosarul pentru examenul auto al făgărășeanului din cauză că certificatul de cazier judiciar nu era în original, deși aceste documente se pot obține și în format electronic din februarie 2023, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie.

Mai mult, la începutul lunii iulie a intrat în vigoare Legea 9/2023, cunoscută drept legea debirocratizării administraţiei publice, care elimină dosarul cu şină şi toate obiectele de papetărie, copiile legalizate, copiile de pe buletin şi alte documente emise tot de instituţii publice şi obligă instituţiile să pună la dispoziţie formularele sau cererile în format electronic.

„Este inadmisibil, în România anului 2023, să iți scoti cazier online cu ajutorul site-ului ghiseul.ro, iar cand ajungi la Instituția Prefectului să îți spună că acel cazier nu este valabil. Din câte îmi amintesc, președintele României a promulgat o lege prin care instituțiile statului nu trebuie să mai ceară documente emise de o instituție a statului.

Nu se poate ca un cetățean să nu fie primit la susținerea examenului de permis, pentru că nu are la el cazier scos de la secția de poliție. De ce nu verifică instituția statului dacă ai cazierul curat? De ce trebuie să te pună pe drumuri absolut nejustificat? Este o totală lipsă de respect față de cetățeanul român, plătitor de taxe și impozite”, spune Radu Albu.

Bărbatul a întrebat dacă scanarea originalului este o opțiune valabilă, însă, deși răspunsul a fost afirmativ, la prezentarea acestui format a fost, de asemenea, refuzat. Radu Albu a fost nevoit să meargă la Poliție pentru a solicita documentul tipărit pe hârtie ca să-i fie acceptat dosarul, apoi a sesizat mai multe instituții ale statului, printre care se numără Serviciul Public Regim Permise şi Înmatriculări Auto Braşov și Prefectura Brașov.

Sumi Agro - Mospilan
Firma servicii renovare
Victoria Federal IFN
Reno Depo
Demgy
Florian Shaorma
Amanet King Onix

Prefectul Cătălin Văsii îi dă dreptate făgărășeanului și spune că ordinele de ministru nu sunt în concordanță, precizând că va face demersuri la Ministerul de Interne pentru a evita apariția unor situații asemănătoare.

„Serviciul de Permise și Înmatriculări are dublă subordonare: Instituția Prefectului și Direcția din cadrul M.A.I. Ordinele M.A.I. care reglementează arhivarea îl obligă pe funcționar să primească un cazier doar în original, cu toate că noi avem acces la baza de date a cazierelor și am putea să verificăm fără să fie necesar să fie depus. Ce vom face noi ca să nu se repete este faptul de a modifica niște ordine M.A.I.

Vom face demersuri în continuare, chiar am avut o discuție cu petentul în sensul acesta, voi încerca să reglementez la nivel local, printr-un ordin, să pot să reușesc ca arhivarea electronică să fie valabilă și să nu mai punem oamenii în astfel de situații.

Voi avea o discuție cu M.A.I., pentru că, fiind o dublă subordonare, ne împiedică și pe mine, și pe ei să luăm atitudine. Voi încerca să comunic Direcției și pe plan local să încerc să trec peste ce au reglememtat ei la nivelul ministerului, pentru că suntem în anul 2023. Nu au pus în concordanță toate ordinele de ministru. Petentul, într-adevăr, are mare dreptate”, a declarat Cătălin Văsii pentru bunaziuafagaras.ro.

Atât prefectul, cât și șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări l-au contactat pe făgărășean pentru a-i transmite regrete legate de situația întâmpinată și pentru a-l asigura că nu se va repeta.


Apreciază
Distribuie