Vom primi alerte pe telefon în cazul unor dezastre! RO-ALERT este funcțional

Românii vor fi alertaţi pe telefon în cazul unor situații de urgență majore, care le-ar putea pune viețile în pericol: calamități naturale, fenomene meteo extreme, inundații de proporții mari sau dezastre de origine umană. Alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica, spune Raed Arafat.

Alertă de urgență: extremă” este mesajul care va apărea pe dispozitivele mobile, urmat de măsurile de protecție care se impun în cazul respectiv. Va fi emis un sunet specific, iar acesta nu se va opri până când mesajul nu este citit.

Sistemul va funcționa fără să avem telefoanele conectate la Internet, inclusiv pe cele vechi, dar trebuie să le configurăm în funcție de operatorul de comunicații mobile (Telekom, Orange, Vodafone, Digi). 

RO-ALERT.ro, site-ul sistemului pentru situații de urgență de unde aflăm cum să facem acest lucru, a fost lansat sâmbătă. Teste la nivel național vor fi efectuate începând de luni, 17 septembrie.

Atenție! Nu se știe momentan cum vor fi configurate dispozitivele cu sistem de operare IOS (Apple). Autoritățile spun că problema va fi rezolvată până în decembrie 2018.

Raed Arafat: Rugăm oamenii să își configureze telefoanele

„Este un plan care include diferite județe, multe zone rurale, dar și municipii și orașe mari. Rugăm oamenii să intre să își configureze telefoanele să primească mesajele și să înțeleagă cum funcționează acest sistem. Nu accesăm datele personale. Când ai activat telefonul pentru a primi mesajele, ele sunt ca niște mesaje radio, singura corelare este că ești în zona care primește mesajul”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, într-o conferință de presă.

Pensiunea Confort Morosanu
Bilka - consultant vanzari

Cei care nu se descurcă să-şi configureze singuri telefoanele, vor fi ajutați.

„De exemplu, duminica la biserică le spui oamenilor să vină cu telefonul și vine cineva de la IGSU sau de la STS să îi ajute. O să ajutăm oamenii în vârstă, care nu știu să configureze, să facă acest lucru. Cred că acum în orice casă măcar o persoană are un telefon. Nu este numai pentru smartphone sistemul, merge și pe telefoane vechi, s-ar putea ca cele vechi să aibă deja sistemul configurat. Sistemul permite transmiterea alertei atât în 2G, 3G, 4G, indiferent de tehnologie sau tipul terminalului, indiferent dacă are 20 de ani”, a adăugat Arafat.

Ideea de a fi creat sistemul RO-ALERT a apărut după furtunile violente din toamna anului 2017, care au avut loc în centrul și vestul țării, în urma cărora au murit opt oameni.


Apreciază
Distribuie