Zeci de făgărășeni prezenți la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului

Mai mulți preoți și zeci de credincioși din Țara Făgărașului participă la sfințirea Catedralei Naționale, dumnică, alături de alte zeci de mii de persoane din toată țara.

Unii dintre oameni au plecat spre București încă de ieri, iar alții noaptea trecută, pentru a asista la evenimentul istoric. A fost afișată și o pancartă pe care scrie „Arhiepiscopia Sibiului, Țara Făgărașului, din inima României”.

La ceremonia neavizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sunt aşteptaţi peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de oficiali, între care și premierul Viorica Dăncilă. Președintele Klaus Iohannis nu este prezent pentru că ia parte la summitul european pentru Brexit, astăzi. După slujba de sfințire și Sfânta Liturghie, credincioșii se vor putea închina la raclele cu moaștele Sfântului Andrei și ale Sfintei Ecaterina, începând cu ora 13:00.

Echipajele pompierilor SMURD au acordat, în primele trei ore, îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 45 de persoane, dintre care două au fost transportate la spital, potrivit Mediafax.

Un preot și-a dat foc

A avut loc și un incident grav, în timpul slujbei. Un preot din Constanța și-a dat foc în fața Catedralei, fiind nemulţumit de faptul că i s-a luat dreptul de a sluji după ce a fost implicat într-un accident de maşină, potrivit observator.tv.

JTTI
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Proaspat Alb
Demgy
Florian Shaorma
Brutaria Dragus
Victoria Federal IFN

Bărbatul a fost condus la o secţie de poliţie, unde a ajuns şi un echipaj SMURD pentru a-i acorda îngrijiri medicale, după ce a refuzat să fie transportat la spital.

Preotul îi trimisese o scrisoare Patriarhului Daniel, în urmă cu cinci zile, în care îi explica pe larg cazul său, solicitându-i o audienţă, amenințând că în caz contrar își va da foc, scrie adevărul.ro.

Cifrele construcției

Catedrala Națională are 120 de metri înălţime, cu 34 de metri mai mult decât Casa Poporului, este gata în proporţie de 96% la „roşu” și poate primi la slujbe 5.000 de persoane. Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro la construirea ei, iar Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane euro. În total s-au investit 110 milioane de euro cu TVA, până în noiembrie 2018, potrivit BOR la solicitarea Mediafax.

Construcția are opt lifturi și două săli polivalente dotate cu altare, care vor funcţiona ca biserici. În perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, patru buncăre antiatomice, un muzeu al creştinismului şi diverse spaţii pentru comunicare media. La construcţia fundaţiei au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton şi aproximativ 5.000 de tone de armătură.


Apreciază
Distribuie