Administratorii asociaţiilor, înlocuiţi cu firme

Dintre toate asociaţiile de proprietari din oraş, 132 la număr, doar una funcţionează legal. Au constatat cu stupoare autorităţile după ce le-au cerut tuturor pentru verificare 28 de tipuri de documente!administratori 1

O comisie de control s-a ocupat de asta, alcătuită din şapte funcţionari publici şi cei doi auditori ai Primăriei, aflaţi cu toţii în subordinea viceprimarului Cătălin Cîrje. Raţiunea principală pentru care s-a luat această decizie a fost de verificare a datoriilor către societăţile de utilităţi, dar apoi s-au descoperit şi altele. Ce au găsit membrii echipei a fost de speriat! O singură asociaţie corespunde legal tuturor criteriilor legale, anume Asociaţia de Proprietari Nato, al cărei administrator se numeşte Dan Ivaşcu.

Din raportul pe care viceprimarul l-a prezentat consilierilor locali se pare că este un haos general în funcţionarea acestor entităţi.

13 dintre şefii asociaţiilor nici măcar nu au catadicsit să se prezinte cu documentele la control. Şefa unei asociaţii n-a avut în schimb ce prezenta, pentru că asociaţia Sandei Moldovan se află deja sub cercetarea organelor de poliţie, după cum rezultă dintr-un raport al verificărilor.

Nereguli… în cifre

În urma controlului care a avut ca prim obiectiv verificarea modului de organizare şi funcţionare a asociaţiilor s-au constatat următoarele aspecte deficitare şi neconforme cu legea:

– 31 de asociaţii funcţionează fără preşedinte sau fără comitet executiv ori comisie de cenzori

– 42 de asociaţii nu deţin procese verbale privind hotărârile Adunării Generale ale proprietarilor, iar alte 78 nu deţin procesele verbale ale Comitetului Executiv

– în 50 de asociaţii administratorii îşi desfăşoară activitatea fără a avea încheiate contracte sau convenţii de muncă, deci nu plătesc taxe şi impozite către bugetul de stat şi nu se pot identifica salariile obţinute

– 71 de administratori nu au întocmit situaţia soldurilor de activ şi pasiv

– 80 de asociaţii funcţionează fără a fi elaborat şi aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli, documentul fundamental de organizare a gestiunii

– 22 de asociaţii nu pot face dovada constituirii şi funcţionării în legalitate, întrucât nu deţin cumulativ CIF-ul şi încheierea judecătorului delegat de atestare a personalităţii juridice

Isoplus Special - Pasti
Brutaria Dragus
JTTI
Primaria Soars - Pasti 2024
Moveos

– 85 de asociaţii au înregistrat restanţe mari la furnizorii de utilităţi

– 73 de asociaţii nu şi-au constituit fond de rulment şi fond  de reparaţii

– 45 de administratori îşi desfăşoară activitatea fără a deţine atestat

Administratorii renunţă la funcţie

,,În urma discuţiilor purtate cu administratorii asociaţiilor s-a constatat un interes masiv în privinţa renunţării acestora la funcţiile de administrator. Verificarea făcută de această comisie a fost doar prima etapă, urmează să facem un audit la fiecare în parte, iar apoi să elaborăm un regulament de atestare a viitorilor administratori. La momentul acesta unul singur ar mai putea îndeplini condiţiile pentru primirea atestatului”, a explicat viceprimarul Cîrje.

Cu toate acestea, până se vor demara toate etapele arătate mai sus, administratorii rămân pe posturi. După aceea există mari şanse ca locul lor să fie luat de firme specializate.

,,Eu agreez mai mult varianta societăţilor comerciale autorizate în administrarea imobilelor. O structură minimă pentru o astfel de firmă prevede un expert contabil, un contabil şi un jurist. Dacă s-ar autoriza la Făgăraş vreo 20 de astfel de firme, am rezolva problema. Aş vrea să se întâmple până la 1 septembrie, să nu mai intrăm din nou în iarnă cu lucrurile încurcate”, a mai adăugat viceprimarul.

Atestat pentru activitatea de administrare

Autorităţile locale vor analiza noul regulament pe toate părţile, până vor găsi cea mai bună formă de funcţionare şi conducere a acestor asociaţii. În regulament vor exista şi amenzi, atât pentru administrator, cât şi pentru casier sau contabil. Cuantumul lor este cuprins între 200 şi 5.000 de lei.administratori 4

De asemenea, prin regulament se va specifica faptul că primarul poate retrage atestatul emis administratorilor, fie ei persoane fizice sau juridice, dacă aceştia nu-şi îndeplinesc atribuţiile conform normelor legale.
Atestarea persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile şi autorizarea persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administrare a imobilelor se realizează de către autoritatea administraţiei publice locale, după ce regulamentul cu pricina va fi aprobat de către Consiliul Local Făgăraş.

(Cristina Cornilă)