Asociația Romilor, măsuri împotriva abandonului școlar și pentru combaterea discriminării

Asociația Romilor din Făgăraș continuă lupta împotriva abandonului școlar și pentru combaterea discriminării în sistemele publice de învățământ și de sănătate.

Cel puțin 90 de copii de la Grădinița Pinochio vor primi rechizite noi și vor participa la diverse activități și ateliere educaționale, în cadrul proiectului „Educația copiilor aparținând grupurilor vulnerabile“. Necesitatea acestuia a apărut după ce s-a constatat că numărul copiilor romi se află în scădere în unitățile de învățământ.

„Scopul proiectului este de a încurajara prezența copiilor, preșcolarilor mai exact, în sistemul de învătământ. În ultima perioadă am fost sesizați – și am făcut și noi niște analize la nivelul grădinițelor din municipiul Făgăraș, cu precădere în rândul copiilor aparținând grupurilor vulnerabile – că prezența copiilor la grădinițe este din ce în ce mai slabă, având la bază diferite motive economice, sociale, ș.a.m.d.

(Proiectul – n.r.) Ar trebui să schimbe percepția părinților cu privire la importanța încadrarea copiilor în sistemul public de învățământ, ar trebui să schimbe percepția cadrelor didactice în ceea ce privește munca, de multe ori grea, cu copiii care provin din medii cu situație socială vulnerabilă. Poate, în primul rând, ar trebui să schimbe percepția copiilor în ceea ce privește șansele egale pe care ar trebui, fiecare dintre ei, să le aibă atunci când vorbim de școală, studii, importanța educației în viitorul lor”, ne-a declarat Ionuț Androne, coordonatorul proiectului.

Monumente funerare
Bursele brancovenesti

Reprezentanții Asociației Romilor din Făgăraș își îndreaptă atenția și către părinții celor mici, 30 de persoane urmând să primească kit-uri de igienă personală. Va fi organizată o întreagă sesiune de promovare și conștientizare a importanței igienei, luna aceasta, la Casa Municipală de Cultură. 30 de adulți, 30 de preșcolari, două cadre didactice și un medic de familie vor participa la evenimentul unde vor fi proiectate materiale video despre importanța igienei la domiciliu și în societate.

Cei mici vor mai afla, însă, și cât de importante sunt cultura și arta. În cadrul aceluiași proiect de incluziune socială vor fi organizate evenimente educaționale dedicate lecturii și artelor teatrului, desenului și picturii, vizite la monumente istorice și sesiuni de socializare între părinți, elevi și cadre didactice.

Proiectul este implementat de Asociația Romilor din Făgăraș, în cadrul Programului municipal pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul propriu al UAT Făgăraș a programelor, proiectelor şi acţiunilor pentru tineret pe anul 2019.


Apreciază
Distribuie